2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Agu Möldre: riigi abita materjalitootja kriisist ei välju

Täna 70. sünnipäeva tähistav ja viis aastakümmet ehitusvaldkonnas töötanud Lasbeti juhi Ago Möldre sõnul on masus enim pitsitada saanud  materjalitootjad ning ilma riigi toeta kriisist välja ei tulda.

"Kuna toormaterjal ja energia pidevalt kallinevad, ehitushinnad on olnud samas alla surutud, on kõige valusamalt pitsitada saanud just ehitusmaterjalitootjad," on pikaaegne AS Lasbeti juht Agu Möldre veendunud. Riigi toeta ehitus tema sõnul kriisist välja tulla ei suuda, ent paraku on riik viimasel paaril aastal hoopis makse tõstnud. "Riik peab looma võimalusi avaliku sektori ehitustellimusteks – koolimajad, raviasutused jms. Kindlasti ei soovi me olukorda, kus seisma jäänud tööstushooned varastatakse tühjaks ning kõlbavad seejärel vaid lammutamiseks," lisas ta.

AS Lasbet (pärast jagunemist AS Lasbet Tootmine) toodab erinevaid betoonelemente – alates vaiadest kuni õõnespaneelideni. Paari aasta eest küündis tootmine pea 40 000 kuupmeetri betoonelementideni aastas, lisaks kaubabetoon ja kaubasegu. Tänaseks on mahud umbes kolm-neli korda väiksemad ning vaba tootmisvõimsust on seega piisavalt. Viimati käsilolnud objektidest on suuremad Porkuni kool ja Valio Eesti Laeva tehas. Hiljuti alustati tellimuste täitmist Soomes Vantaas asuvale Europcar logistikakeskusele, kus ehitajaks YIT Rakennus Oy. Ettevõtte käive oli 2007. aastal 220 miljonit krooni, 2008. aastal 99 miljonit krooni ning 2009. aastal 54 miljonit krooni. Kui 2007. teenis Lasbet puhaskasumit ligi 67 miljonit rkooni, siis 2008. aastal jäädi kahjumisse 15,6 miljoni ja mullu 13 miljoni krooniga.  Pea 8 miljoniga jäi mullu kahjumisse ka Lasbet Tootmine.

Lasbeti juht Agu Möldre alustas tööd raudbetoonitehases 45 aastat tagasi, ehituses ja tootmises on ta kokku töötatud üle 50 aasta. Pärast Tallinna Polütehnilises Instituudis väljateenitud ehitusinseneri diplomit suundus Möldre tööle Tartu Raudbetoontoodete Tehasesse (1965). Tallinna betoonitehasesse jõudis 1980. aastaks. AS Lasbet formeerus Tallinna Raudbetoontoodete Tehasest 1995. aastal.

2. novembril täitub Agu Möldrel 70. aastaring. Soovime juubilarile õnne ja jaksu betooniala edendamisel!

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785