Autor: Koit Brinkmann • 25. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanskat 32 miljoniga püganute kohtuistung lükati edasi

Ehitusfirmast Skanska EMV väidetavalt libaarvetega kümnete miljonite kroonide väljapetmises ning rahapesus süüdistatavate esimene kohtuistung kestis kõigest paarkümmend minutit, sest üks kohtualune oli vaatamata elukohast lahkumise keelu tõkendile läinud välismaale.

Üheksast Harju maakohtu alla antud mehest istus kohtupingis seitse. Kui üks puudujatest oli südamehäiretega haiglas, siis Vitali Naumenko viibis kaitsja sõnul alles laeval ja kohtusse ei jõua.

Selguski, et hoolimata elukohast lahkumise keelu tõkendile oli Naumenko läinud välismaale. Seda aga prokuratuuri teavitamata. Riigiprokurör Piret Paukštys taotles seejärel Naumenko vahi alla võtmist. Tänase kohtumäärusega muudetigi süüstistava Naumenko tõkend elukohast lahkumise keeld tõkendiks vahistamine, kuna ta rikkus Ktema suhtes valitu tõkendit.

Kaks aastat tagasi kirjutas Äripäev, et Skanska EMV tegi riigiprokuratuurile avalduse, mille järgi kahtlustati Loopealse munitsipaalmajade ehituse projektijuhti Mihkel Kulda ettevõttest libaarvete abil ligi 32 miljoni krooni väljapetmises. Kuld oli sõlminud kolme firmaga alltöövõtulepingud, aktsepteerinud väidetavate tööde kohta käivad aktid ja nende eest esitatud arved. Tegelikult aga need firmad objektil töid ei teinudki. „Sisuliselt oli nii, et üks firma tegi põrandad, kuid arved selle töö peale kirjutasid välja kaks firmat,“ rääkis Skanska EMV tollane juhatuse esimees Olle Horm.

Eesti Ekspressi andmetel avastas kahtlased ülekanded rahapesu andmebüroo, sest nende tähelepanu pälvis firma, mille pangaarvetele saabus miljoneid kroone, mis seejärel sularahas välja võeti.

Mihkel Kulda, Aleksander Kurotškinit ja Navaro Baltic OÜd süüdistatakse varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel suures ulatuses ja isikute grupis kelmuse toimepanemises ehk karistusseadustiku § 209 lg 2 p 2 ja 3 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises. Kulda süüdistatakse lisaks karistusseadustiku § 217-2 lg 1 järgi usalduse kuritarvitamises.

Kurotškinit ning ülejäänud seitset meest süüdistatakse ka karistusseadustiku § 394 lg 2 p 1 ja 3 järgi rahapesus, mille eest ootab süüdimõistmise korral kahe- kuni kümneaastane vangistus. Kõik seitse kohtu all olnud meest vajasid istungil räägitavast arusaamiseks venekeelset tõlget. Istungid jätkuvad jaanuaris.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785