20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis mõjutab kinnisvaraturgu?

Kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark toob välja viis tegurit, mis kinnisvaraturgu praegu kõige enam mõjutavad.

Vähenev töötus püsibEnim tarbijakindlust mõjutav tööpuudus langeb. Kolmeks aastaks prognoosivad analüütikud tööpuuduse püsimist üle 10%, see on väikesele Eestile väga palju.

Tarbija kindlustunne buumiaja tasemelTarbijate kindlustunne on ülikõrge. Samas on arusaamatu, kuidas saab kindlus olla buumiajaga samal tasemel, sest väljavaated ei ole nii head. Täna on tarbija nagu põlevast majast pääsenud inimene, kelle vara on küll ära põlenud, aga kes tunneb head meelt, et hing on veel sees.

Tehingute aktiivsus kasvabAktiivsus on täna kasvanud. Samas võrdleme 2009. aasta pimeda ööga, kui inimesed ei julgenud tehinguid teha. Täna takistab tehinguid ka see, et 2006.-2007. aastal ostetud eluruumi mahamüümine on täna problemaatiline, kuna turuväärtus on langenud. Laenu tagatist täna samuti raske vahetada.

Pakkumiste arv kõrgel tasemel ja suureneb nii olemasolevate kui uute pindade suhtes. Arvata, et sellistes tingimustes, kus pakkumine suureneb ja nõudlus suhteliselt nõrkadel jalgadel, on hinnatõus juhtumas. Raske uskuda.

Raha ei jõua turuleEraisikute hoiustel on 160 mld krooni, mis võiks ka kinnisvarasse tee leida. Samas ei ole see ühtlaselt kõigi vahel jagunenud, pigem kontsentreerunud.

Inimeste pangalangus on peatunud ja ostujõud kriisis kasvas. Tallinnas ostujõud küll langeb, sesy eelmise aasta III kvartalist tehingute hinnad tõusnud.Positiivseid signaale laenude kohta pankadest järjest tuleb, raha siiski ei tule. Laenukäibed on selgelt samal tasemel, seda olukorras, kus tururiskid on oluliselt langenud. Intressimäär on madal, samas, kui laenu ei saa, siis määr teisejärguline ja võib ka null olla. Intressi soodsamaks minekut prognoosid ette ei näe, pigem oodatakse uuel aastal tõusu.

Laen viib tüki sissetulekustLaenukoormuse tõttu nõuab laenude teenindamine sissetulekust suurt osa. See tähendab, et keskmine tarbija peab mõtlema esmatarbija vajaduste rahuldamisele. Seda olukorras, kus euro tulek tõstab esmatarbekaupade hind.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785