Autor: Rivo Sarapik • 27. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürnik eelistab uut mööbliga pinda

Keskmine üürihind kasvas septembri alguses ainult suurematest linnadest väljaspool. Ometi tunneb pealinn puudust näiteks uutest ja südalinna väikestest korteritest.

„Uues majas, möbleeritud ühe-kahetoalised korterid Tallinna südalinnas, neid lihtsalt ei ole turul, aga nende järele on kogu aeg nõudlust,“ kommenteeris Forenom Eesti OÜ juht Martin Sillandi. Südalinn tähendab piirkonda sadamast Stockmanni kaubamajani ja selliseid pindu nõutavad peamiselt Soome päritolu üliõpilased ja teised ajutiselt Eestis viibivad välismaalased. „Neile vanemate nõudmisel muu ei sobi – peab olema tuntud ehitusfirma ehitatud, maksejõulised naabrid, turvaline piirkond.“

Sellisele kirjeldusele vastavad korterid asuvad pealinnas näiteks Hobujaama piirkonnas, Triumph plazas Narva maanteel, Maakri tänava kõrghoonel. Samas Rotermanni jääb juba liikumisteedelt kõrvale, mistõttu atraktiivne ei ole.

Tegemist ei ole siiski murrangulise pöördega üüriturul, pigem olukorraga, kus märgatav hulk üürnikke on valmis kiirelt tehingu tegema, kuid seda üldisest pakutavast hinnatasemest allpool.

Kasvanud nõudlus upitas ka küsitavad hinnad. Täna küsitakse sellise korteri eest 6000-7000 krooni, Sillandi sõnul oleks mõistlik 5000-6000 krooni. „Meile on küsitav veidi krõbe. Aga alla 2000 krooni ei ole Tallinnas midagi võimalik saada, mida kaasaegseks elamispinnaks pidada,“ lisas Sillandi.

Kesklinna Kinnisvara tegevjuht Kaur Mets lisab, et lisaks uutele läheb täna ära iga õiget hinda küsiv pind. „Õige hinnaga läheb asi päeva-kahega, eriti möbleeritud. D-kategooria, remondiootuses korterid seisavad,“ lisas Mets.

Kui Äripäev mullu novembris üüriturust kirjutas, prognoosisid maaklerid, et sügisesele hinnalangusele järgneb kevadel tõus. City24 statistika andmeil enamustes asulatest sellist muutust ei tulnud – vaadeldud linnades kasvas hind mullu septembriga võrreldes vaid neljas, pealinnas kahanesid hinnad kohati mullusega võrreldes veelgi. Lähikuudeks ennustab Mets aasta jagu koha peal tammunud hindadele püsivust. „Midagi radikaalset ei juhtu, uusi pindu turule tohutult juurde ju ei tule,“ lisas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785