24. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx: laen läbi aegade soodsaim

Esmaspäevast avaneb uus rekonstrueerimistoetus korterelamutele ning KredExi eluasemedivisjoni juhi Mirja Adleri sõnul on tingimused läbi aegade soodsaimad.

Intervjuu KredExi eluasemedivisjoni juhi Mirja Adleriga.

Kas viimasel ajal on märgata korteriühistute suuremat huvi laenuvõtmise vastu?

Vaadates KredExile tehtavaid päringuid, on korteriühistute huvi kasv märgatav, praegu ei kajastu see siiski veel arvudes. Kui mullu andsime poole aastaga välja kokku 70 laenu kogusummas 78 mln kr, siis tänavu oleme Swedbanki ja SEB Panga vahendusel väljastanud 73 korterelamu soodusintressiga renoveerimislaenu, kokku 105 miljonit krooni. Sealjuures on augustis ja septembris sõlmitud vaid üksikud renoveerimislaenulepingud, sest majad ootavad rekonstrueerimistoetuse avanemist (vahendid saastekvootide müügist), et seejärel töid alustada ning 3,5 kuud aastast on alles ees.

Kas laenu saab võtta ka ainult küttesüsteemi renoveerimiseks?

Kui hoone küttesüsteem on nii halvas olukorras, et selle rekonstrueerimisega saavutatakse minimaalne nõutav energiasääst (üle 2000 m² suurustes majades vähemalt 30%, väiksemates vähemalt 20%), on võimalik saada laenu ka ainult küttesüsteemi rekonstrueerimiseks. Siiski tuleb alati lähtuda energiaauditist ning kui hoone on soojustamata ning välisseinad ja katus halvas olukorras, on vähetõenäoline, et piisab vaid küttesüsteemi rekonstrueerimisest. On maju, kes on saanud renoveerimislaenu vaid küttesüsteemi rekonstrueerimiseks.

Mida peaks laenu taotlev ühistu silmas pidama?

Alustada tuleb energiaauditist, mis annab ülevaate maja energiakasutusest, soovitused rekonstrueerimispakettideks ja nendega saavutatavast energiasäästust koos prognoositava tööde maksumusega. Seejärel tasub uurida pangast, kas ja milline finantseering on võimalik, arvestada välja maksekoormus erineva laenupikkuse korral ning siis teha üldkoosolekul renoveerimisotsus.

Pärast panga positiivset otsust saab tellida projektid, korraldada nende alusel ehitushange ja valida ehitajad. Soovitame juba projektide tellimiseks võtta appi projektijuhi, kes aitab hiljem hanget korraldada ning teeb töödele omanikujärelevalvet, et tagada tööde kvaliteet.

Lähipäevil on avanemas ka rekonstrueerimistoetus korterelamutele, mida antakse uute tööde teostamisel 15%, 25 % või 35% ulatuses, sõltuvalt tööde komplekssuse tasemest. Arvestades toetust ning korterelamu sooduslaenu, on korterelamute rekonstrueerimiseks soodsaimad finantseerimistingimused  läbi aegade ja korterelamu on võimalik korda teha igakuise remondifondimaksega 8 kr/ m²/ kuus. Arvestades töödega kaasnevat energiasäästu ehk küttekulude kokkuhoidu (30-50% väiksem küttearve), peaks selline maksekoormus olema kõigile taskukohane.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785