22. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: väikelinnade üüriturul nõudlus pakkumisest suurem

Väikelinnades on kinnisvara hinnad endiselt langustrendis ja pakkumine ületab nõudlust, selgub Pindi Kinnisvara turuülevaatest. Samas ületab nõudlus  pakkumist üüriturul ning näiteks Jõhvis ja Valgas täidavad üürikortereid ehitajad.

Võru

Võru linnas tehti tänavu augustis kokku vaid 6 korteriomandi tehingut. Maakonnakeskusest kaugemale jäävates piirkondades on korterite hinnatase alla 100 000 krooni. Enamjaolt ostetakse hoonestatud kinnistuid linnapiirist eemale suvekodu rajamise eesmärgil. Hinnatase keskmises seisukorras talukohtadel on vahemikus 250 000-500 000 krooni. Kehvemas seisukorras talukohtade järgi on nõudlust vähem ning nende hinnatase jääb vahemikku 100 000-250 000 krooni.

Põlva ja JõgevaTurg on endiselt väga passiivne, nendes maakondades tuntakse peamiselt huvi hoonestatud maatulundusmaade vastu. Korterite müügiaktiivsus on madal, küll aga ületab üüriturul nõudlus pakkumise.

Valga

Pakkumine ületab endiselt kordades nõudluse ja hinnad on langustrendis, lõpuks jõudis hinnalangus maakondlikult ka Tõrva linna pakkumises olevate objektideni.Eramute ja suvilate turg on endiselt passiivne, põhjuseks pakkumises olevate objektide liigkõrge hind. Huvi tuntakse odavamate taastamiskõlbulike eramute vastu.Üüriturg on aktiivne ning nõudlus ületab pakkumist. Üürijad on peamiselt sotsiaaltoetust taotlevad isikud ja ehitusbrigaadid.

Viljandi

Viljandis oli augustis suur nõudlus üürikorterite järele. Huvi tunti ka soodsama hinnaga eramute ja Viljandi vahetus läheduses paiknevate elamukruntide vastu.Osad omanikud on olnud nõus hindu reaalse hinnatasemeni langetama ja tehingute aktiivsus on tõusnud.

HaapsaluHaapsalus ja Läänemaal on kinnisvarahuviliste arv küll tõusnud - tehakse agaralt hinnapakkumisi, käiakse vaatamas, isegi uuritakse pankadest laenusaamise võimalusi -, kuid tehinguni jõutakse vähe. Peamiselt tuntakse huvi odavama, kinnisvaraturu hetkeseisule vastavuses olevate või isegi juba madalama väärtusega objektide vastu. Hinnad on ikka veel langustrendis.

Jõhvi

Sarnaselt teiste Ida-Virumaa linnadele on spekulantide huvi raugemas ning peamiselt tunnevad elamispindade soetamise vastu huvi kohalikud elanikud. Üüriturg on hoolimata Kukruse-Jõhvi teetööde lõppemisest aktiivne, kuna paljud väiksemamahulised ehitustööd Jõhvi linnas alles algavad. Seetõttu on jätkuvalt nõudlus täismöbleeritud 2-4 toaliste korterite vastu suur.

Rapla

Raplamaal oli augustikuine kinnisvaraturg tagasihoidlik. Rohkem otsitakse hoonestatud kinnistuid, peamiselt aastaringseks elamiseks sobivaid suvemaju Raplamaal Kohila vallas Aespa ja Vilivere külades, mis asuvad Tallinna läheduses. Rapla linnas on suurem huvi 2-toaliste korterite vastu, mille ruutmeetrihind on kuni 6500 krooni.

Rakvere

Lääne-Virumaal tuntakse huvi eelkõige heas seisukorras korterite, sh üürikorterite vastu hinnaga 1500-3000 krooni, millele lisanduvad kommunaalmaksed. Huvi orbiidis on ka vähem kui pool miljonit krooni maksvad maamajad. Jätkuvalt on väliskliente, eelkõige vene kodanikke, kes soovivad endale kas investeerimise või suvekodu eesmärgil soetada odavat vara.

KuressaareVõrreldes eelmiste kuudega on kasvanud huvi korterite vastu, kuid ostjad soovivad soetada vaid heas seisukorras ja väga madala hinnaga vara. Huvi tuntakse ka kehvemas seisukorras maamajade vastu, mille hind ei ületa 300 000 krooni.

Samuti tuntakse huvi üürikorterite vastu. Eelkõige on see tingitud pankade varasemast karmimatest nõuetest laenuandja suhtes.

Paide

Suurenenud on nõudlus üürikorterite järele, samas on paljude klientide maksevõime küsitav. Nõudlus on oluliselt suurem pakkumisest. Korterite ostu-müügitehingud jagunevad laenu ja omavahendite arvelt soetamisel enam-vähem pooleks. Huvi eramute  vastu veel püsib, kuid sügise saabudes see ilmselt peagi väheneb.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785