21. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mainori tütar rajab Rääma prügilasse kombijaama

Mainor Gruppi kuuluv Doranova Baltic OÜ rajab suletavasse Rääma prügilasse alltöövõtu korras elektri ja soojuse koostootmisjaama, mis on Eestis järjekorras juba neljas prügilatest pärit alternatiivenergiat kasutav koostootmisjaam.

„Doranova Balticu jaoks tähendab Rääma prügila kombijaama rajamine sisenemist uue tegijana siinsete keskkonnaprojektide turule, mis on meile oluliseks verstapostiks,“ lausus ettevõtte juhatuse liige Margus Nõlvak.

„Samas annavad ettevõtte omanikeringist pärit kogemused ja tugev seljatagune kindlust taastuvenergia valdkonnas edasisigi samme teha  - meie Soome päritolu omanikfirma Doranova OY on üle lahe juba 15 aastat tuntud innovaatilise keskkonnaettevõttena ning siinse omaniku Mainor ASi tegemised targa äri valdkonnas on samuti hästi teada.“

Margus Nõlvaku sõnul on elektri ja soojuse koostootmisjaama rajamine Rääma prügilasse vaid üks osa prügila suuremahulistest sulgemistöödest, mida teostab peatöövõtja  Nordecon Infra AS.

„Lisaks on Doranova OY oskusteave olnud abiks ka prügila sulgemistööde ettevalmistusetappide juures – näiteks viis Doranova koostöös Soome ettevõtte DETES Skandinavia OY-ga 2009. aastal läbi ka Rääma prügila uuringud, selgitamaks gaasi koguseid ja prügila hetkeolukorda. Samuti on gaasikogumisprojekt Doranova tehtud,“ lisas Margus Nõlvak.

Nordecon Infra ASi insenerehituse divisjonijuht Reedik Raudla sõnas, et keskkonnaehituse valdkond on piisavalt lai ja väga spetsiifiline, mistõttu pole peatöövõtjal võimalik ja tegelikult ka vajalik kõiki töid ise ära teha:  „Kasutame usaldusväärseid ja tunnustatud koostööpartnereid ning nende pakutavat pädevust taastuvenergia tootmise vallas. Lepingu kohaselt valmib kombijaama kompleks aprillis 2011.“

Rääma prügilasse lõpetati jäätmete ladestamine 2006. aasta juunis ning 2008. aasta lõpus allkirjastas KIKi juhatus rahastusotsuse, mille alusel eraldati Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist prügila sulgemistöödeks ligi 130 miljonit krooni. Jäätmeseaduse kohaselt peavad kõik nõuetele mittevastavad prügilad olema tänaseks ladestamiseks suletud ning 2013. aasta 16. juuliks korrastatud.

Hetkel töötavad koostootmisjamad Tallinna prügilas ja suletud Pääsküla prügilas, kolmas kombijaam Uikala prügilas pole käivitunud.

Doranova Baltic OÜ on loodud Soome firma Doranova OY ning Mainor ASi tütarettevõttena. Mainori osalus Doranova Baltic OÜ-s on 40%.  Doranova Baltic tegeleb keskkonnakaitsealaste projektidega Eestis.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785