Autor: Väinu Rozental • 31. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Materjalide eksport rõõmustab, koduturg masendab

Kui ehitusmaterjalide eksport on esimesel poolaastal näidanud hoogsat tõusutrendi, siis kodumaine tarbimine langeb jätkuvalt.

Ehitusmaterjalide tootjate liidu tegevdirektori Enno Rebase andmeil kasvas eksport tänavu teises kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga umbes 50 protsendi võrra ja esimesel poolaastal kokku on eksport kasvanud veidi enam kui kolmandiku võrra.

„Ekspordi kasv valmistab rõõmu, aga kehv tarbimine siseturul korvab kahjuks selle,“ nentis Rebane. „Paraku on kodumaine tarbimine langenud ka tänavu, ehkki langemistempo on vähenenud. Kui ikka ei ehitata, siis ei osteta ka ehitusmaterjale.“

Rebane täpsustas, et kui eelmise aasta esimesel poolaastal kahanes tarbimine koduturul võrreldes 2008. esimese poolaastaga 52 protsendi võrra, siis tänavu esimesel poolaastal võrreldes 2009. aasta sama ajaga umbes 20 protsendi võrra. „Kuna kolmas kvartal on aastate lõikes alati olnud parim kvartal, siis on teoreetiline lootus, et äkki pöörab kodumaine langustrendi lõpuks tõusule,“ lisas Rebane.

Rebase sõnul on suurtest ehitusmaterjalide tootjatest ekspordi osa eriti suur näiteks Saku Metallil, Tartu Maja Betoontoodetel ja Krimeltel. „Betoontooteid on seni peetud eelkõige kui koduturule suunatud toodeteks, aga Tartu Maja Betoontoodetest läheb praegu enamus eksporti,“ rääkis Rebane. „Krimelte on aga üldse üks suuremaid ehitusmaterjalide tootjaid Eestis, nende tootmismahud on väga suured.“

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785