23. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võru Muusikakooli alltöövõtjad töörahast ilma 

Ehitusvaldkonnas on lausa krooniliseks muutunud alapakkumine ning alltöövõtjate arvel rikastumine, kirjutab KL Consult Õigusbüroo OÜ juhataja Meelis Leis, kes esindab Võru Muusikakooli ehitusel osalenud alltöövõtjat Corrente Grupp OÜ.

Võru Muusikakoolis on alltöövõtjaid ninapidi veetud enam kui 2,2 miljoni krooniga. Corrente Grupp OÜ  teostas muusikakooli hoones tugev- ja nõrkvoolu töid. Mõistagi jäid rahad saamata, ehkki linn teatab, et on kõik korrektselt teinud/maksnud, ent alltöövõtjatel on teine teadmine.

Objekti peatöövõtjaks on Riverside OÜ ning selle alltöövõtja on KLIVEX-ML OÜ, mis hetkel juba pankrotis. Riverside OÜ ja KLIVEX-ML OÜ on ka isikute kaudu seotud. Märkimisväärne, et veel juunis 2010, mil peamised ehitustööd muusikakooli objektil olid tehtud, ei teadnud näiteks linnapoolne omanikujärelevalve teostaja, et ehituse alltöövõtuahelas esineb üldse selline figuur nagu KLIVEX-ML OÜ. Hanketeates on aga märgitud selgesõnaliselt, et olulistest alltöövõtjatest tuleb hanke võitnud pakkujal teada anda. KLIVEX-ML OÜ teostas muusikakoolis töid paberite järgi enam kui 3,8 miljoni eest, seega üle poole ehitusmaksumusest pidi liikuma läbi nimetatud juriidilise abstraktsiooni ning linn ja selle omanikujärelevalve oleksid pidanud konkreetsest töövõtuahelast kindlasti teadlikud olema.  

 Väljavõte hanketeatest: Pakkuja näitab pakkumuses, milliste tööde osas hankelepingu mahust olulise osa täitmisel (maksumus vähemalt 5% pakkumuse maksumusest) kavatseb pakkuja sõlmida allhankelepinguid koos kavandatavate alltöövõtjate nimedega, kes osalevad vahetult hankelepingu täitmises ja teabega hankelepingu iseloomu ja osa suuruse kohta, milles Pakkuja kavatseb nendega allhankelepingud sõlmida. )

Linn on rikkunud riigihanke tingimusi, rahakandeid peatöövõtjale on tehtud tublisti enam kui 2, ehkki just kaht kannet nähti ette hanketeates. Kuivõrd raha pärines EAS'ist, pole linn ilmselt erilist tähelepanu pööranud sellele, et tasumine toimub üldteadaolevana pärast hüve saamist, eriti avalikus sektoris ehitustööde tellimisel. Corrente Grupp OÜ arvates pidanuks linn eriti tähelepanelikult jälgima ja kontrollima ehitusprotsessi, sest tegemist on õppeasutusega Võru Muusikakool. Väljavõte hanketeatest: Tööde akteerimine ja tööde eest tasumine toimub kahes osas: esimene akteerimine toimub peale kolme kuu möödumist ehituse algusest, teine akteerimine peale tööde lõppu. Arved tasutakse 30 tööpäeva jooksul peale iga arve esitamist Töövõtja poolt. Tasumise päevaks loetakse päeva, millal maksekorraldus esitatakse panka.

Asja muudab kentsakaks tõik, et nüüd, mil tähtsaid ja kasutusloa saamise aspektist olulisi ehitusalaseid täitedokumente omav Corrente Grupp OÜ üritab oma nõuet maksma panna ja linnale selgeks teha, et valmis tööde ja kooli kasutamiseks vajaliku täitedokumentatsiooni eest on kohane tasuda, on peatöövõtja alustanud dokumentide fabritseerimist, et kuidagimoodi objekti üle anda.

Väidetavalt on linn andnud 15. augustiks tähtaja puuduolevate paberite esitamiseks. Linna noor valitsus on ehitusalastest probleemidest teadlik juba varakevadest, kuid on paraku peatöövõtja ja selle esindajate meelevallas. Olulised rahakanded peatöövõtjale on linnapea kinnitusel linnavalitsuse juristi soovitusel tehtud. Alltöövõtja Corrente Grupp OÜ on seda meelt, et Võru linn pidanuks juba probleemide ilmnemisel peatöövõtja korrale kutsuma, taganedes vajadusel lepingust.

Corrente Grupp OÜ on esitanud Tehnilise Järelevalve Ametile väärteomenetluse algatamiseks avalduse, lisaks on palunud teha samal ametil ettekirjutuse Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ-le Võru Muusikakooli hoone pingest vabastamiseks, sest elektripaigaldise nõuetekohasuse tunnistuseta on lubamatu hoone omanikul rekonstrueeritud elektripaigaldist käitada.

Tehnilise Järelevalve Amet on juba algatanud järelevalvemenetluse selgitamaks Siivert Elektrikontroll OÜ poolt väljastatud elektripaigaldise nõuetekohasuse tunnistuse vastavust elektriohutusseaduse ja selle alusel kehtestatud õigusaktide nõuetele. Siivert Elektrikontroll OÜ on isik, kes seni veel tuvastamata tellija soovil on väljastanud Corrente Grupp OÜ hinnangul ebaseadusliku tunnistuse Võru Muusikakooli elektripaigaldise nõuetekohasuse kinnitamiseks.

Mustema stsenaariumi järgi ei tohi septembris muusikakooli hoonet õppetegevuseks kasutada, sest kasutusluba rekonstrueeritud hoonel pole. Selle väljastajaks on linn ise, ent seda ei saa teha enne, kui tõsine ehitusalane probleem on lahendatud. Corrente Grupp on nõus linnale muusikakooli ehituse täitedokumentatsiooni üle andma, leppides kokku teostatud tööde ja täitedokumentatsiooni eest tasu saamises. Linnal omakorda on võimalik kaaluda peatöövõtjale põhjendamatult makstud summade tagasinõude esitamist, sest peatöövõtja poolt kujundatud töövõtuahelast pole linn paraku soovitud hüve saanud. 

Lisaks Corrente Grupp OÜ-le on Võru Muusikakooli ehitusobjektiga seonduvalt siiani täitmata võlakohustused aktsiaseltsi TEVO KAUP ning ASN GRUPP OÜ ees, kogusummas enam kui 2,2 miljonit krooni.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785