12. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: korteriostja orienteeritud uuele kaubale

Pindi Kinnisvara suurkliendi osakonna juhataja Andres Teder kirjutab, et uute korterite nappus ning samaaegne suur nõudlus on viinud ostuhuvilised taas broneerima kortereid, mida pole veel valmiski ehitatud.

Eelkõige on valmimata korterite broneeringusurve tulnud ostjate poole pealt, kuna uute korterite nappuses soovitakse parema asukoha ja planeeringuga varad endale eos kindlustada. Samuti on ajendiks kartus, et maja valmimiseks on kinnisvarahinnad ning seeläbi ka soovitud elamispind juba kallinenud.

Heaks näiteks on viimase paari aasta jooksul edukalt läbi müüdud Vana-Kuuli projekt Lasnamäe veerul. Järgmise etapi arendamiseks on valminud hetkel vaid vundament, küll aga käib vilgas alles järgmisel suvel valmivate korterite broneerimine.

Ehkki lihtkirjalik broneering ei ole sisuliselt kumbagi osapoole jaoks juriidiliselt siduv, usuvad ostjad, et mainekad arendajad ei vaheta ostjaid välja ka hindade tõustes. Teisalt tunnevad arendajad ise suuremat kindlustunnet hoonet ehitades, et reaalsed ostuhuvilised, kes on ka paarikümne tuhande kroonise broneerimistasu maksnud, siiski eksisteerivad. Küll aga planeerime näiteks NCC varade puhul lihtkirjalikud broneeringud siduvaks võlaõiguslikuks lepinguks vormistada veel tänavu sügisel - see on ka ostjate endi huvides.

Pindi Kinnisvara uusarendusprojektide monitooringu kohaselt müüdi 2009. aastal Tallinnas esmamüügina ära ligi 720 korterit. Käesoleva aasta esimeses pooles tehti Tallinnas ligi 290 esmamüügi tehingut.

Kuna aasta algusest on juurde tulnud pea 340 korterit (neist kõik ei valmi tänavu) ning suur hulk projekte on pankrottide ja täitevmenetluste kaudu liikunud pakkumisest välja, siis on käesoleval aastal tekkinud ajutine uute korterite pakkumise nappus.

Mitmetes projektides on pakkumisele jäänud ainult jäägid - planeeringult kehvemad või hinnalt kõrgemad korterid, mis ostjates tekitavad väiksemat ostuhuvi. Valiku vähesust ja ostja orienteeritust uuele kaubale on kinnitanud uute pakutavate projektide, näiteks Pärnu mnt 129C ja Vuti Kodu müügiedu.

Vähenenud müügipakkumiste tõttu kukkus esimesel poolaastal Mustamäe linnaosas esmamüükide arv ligi kolm korda, jäädes suurusjärku 50 müüki 6 kuuga. Tehingute arvult esikohale tõusis aga kesklinn, kus esimesel poolaastal teostati üle 100 esmamüügi.

Tallinna lähiümbruse valdades on kõige enam aasta algusest tehinguid tehtud Viimsi ja Rae vallas, mõlemas ca 35 tehingut. Teistes lähivaldades on olnud tehinguid olnud oluliselt vähem.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785