6. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: probleemselt laenult tähelepanu uuele laenajale

SEB eralaenude äriarendusjuhi Triin Messimase sõnul on pangad täna kodulaenutaotlejate laenutingimustes ja nõudmistes paindlikumad ja kliendisõbralikumad kui mullu, mil keskenduti probleemlaenudega tegelemisele.

"Nagu aasta alguses ka ootasime on laenuhuvi suurenenud, kuid tõus ei ole olnud hüppeline, vaid pigem mõõdukas. Nii eluasemelaenude kui tervikuna eraisikulaenude portfelli puhul ei saa veel rääkida kasvust, vaid siiski alles kahanemistempo aeglustumisest," kommenteeris Messimas Domus Kinnisvara värskes turuülevaates.

Kui tänavu esimeses kvartalis anti Eestis uusi eluasemelaene võrreldes eelmise aasta sama perioodiga peaaegu kolmandiku võrra vähem, siis teise kvartali tulemused erinevad Messimase sõnul vaid 10% ulatuses. Sealjuures oli kodulaenude uusmüük mais 2010 esmakordselt suurem kui aasta tagasi. SEB-le esitatud kodulaenutaotluste hulk maikuus oli võrreldav 2009. aasta kõige aktiivsema kuu - septembriga.

Uute laenude intressimäärad on jätkuvalt üsna madalal tasemel, seda eeskätt soodsa baasintressi (6 kuu euribor on püsinud 1,00% lähedal) tõttu. Pangad ei ole uuesti alustanud majanduskriisi-eelsetel aastatel üsna sagedasi kodulaenukampaaniaid (ilmselt ei taastu sellised aktsioonid veel niipea), küll aga on pööranud aktiivsemalt klientide tähelepanu kodulaenu saamise võimalustele ja julgustanud kodu soetamise soovi korral panga poole pöörduma.

Tänased eluasemelaenutaotlejad hindavad Messimase sõnul paremini riske, samuti kasutatakse laenu kindlustamist, mida majanduskasvu ajal eriti ei kasutatud. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785