27. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome elamumessil märksõnaks säästmine

Selle aasta Soome elamumessil Kuopios panustatakse kokkuhoiule. Ühe messielamise omanikuks saamine nõuab aga vähemalt kuus miljonit krooni, kirjutab LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

 Sel aastal Kuopios, Soome suuruselt 9-ndas linnas toimuva 41. elamumessi põhiteemad on madal energiatarbimine, hooldusvabad aiad, kodune heaolu ning ohutu elukeskkond.

Kuopios toimub elamumess teist korda. Eelmine kord toimus see Tartu suuruses linnas 1980. aastal. Üks osa ettevalmistustest elamumessiks algas 2006. aastal, kui alustati 4 sillast koosneva Saaristokatu nimelise uue ühendustee ehitamisega. Otsus selleks tehti aga juba 2001 aastal. Uus tee valmis 2008. aastal, maksis 312 miljonit krooni ja lühendab nüüd endist 15 km ühendust kesklinna 10 km võrra.

Messi korraldamiseks on linn eraldanud uuest arendatavast 13 km² elamupiirkonnast, mis perspektiivis saab koduks 14 000 inimesele, 18 hektari suuruse ala.

Vaatamiseks/avastamiseks on messialal 39 hoonet: 34 elamut, 1 paariselamu, 2 ridaelamut ja 1 rannasaun.

Seda ei ole palju rohkem kui paaril eelneval aastal, kuid siiski võib käimasolevat elamumessi juba ette pidada edukaks.

Näiteks on võrreldes eelmise aastaga kõik messialal paiknevad hooned valmis ning kõik ühe erandiga ka sisustatud. Samuti oli messi teiseks päevaks müümata veel vaid 3 elamut, vaatamata sellele, et elamute ehitusmaksumused jäid valdavalt 5,46 miljoni ja 13,26 miljoni krooni vahele.

Messimaju selle raha eest osta aga ei saa, kuna sellele lisandub veel krundi hind.

Keskmine krundi suurus messil on 1070 m². Ruutmeetri hinnad jäid 624  ja     1 560 krooni vahele. Rannakruntide ruutmeeter oli seejuures kõige kallim. Soodsaim messikrunt oli saadaval 375 024 krooni, kalleim aga 12 541 240 krooni eest.

Seega messimaja omanikuks saamise eest tuleks kokku maksta 6 kuni 16 miljonit krooni.

2010. aasta elamumess on ka kindlasti suunda näitav ettevõtmine, keskendudes ühe põhiteemana energia kokkuhoiule.

Messil tutvustatavatest elamutest on  27 A-klassi elamut (tarbivad kuni 150 kWh/m²/aastas), 2 passiivmaja (25 kWh/m²/aastas) ja üks 0-energia elamu. Viimase puhul tähendab see seda, et aasta keskmiselt ei pea elamu ülalpidamise eest midagi maksma.

Säästlikus peegeldub ka hooldusvabade aedade rajamises. Tõsi ligi 780 000 kroonine täiendav kulutus võrdub Eesti mõistes keskmise elamu maksumusega, kuid arvestades messimajade hindasid jääb see keskmiselt alla 10% kogumaksumusest. Samas võimaldab see investeering vabaneda muruniitmisest ja kastmisest ning pikemas perspektiivis arvestades vee ja elektri järjest kasvavat hinda ka säästa.

Tervisliku elukeskkonna teema raames on messil võimalik tutvuda elamuga, mis lisaks tavapärasele kütte- ja õhuvahetuse mõõtmisele ja automaatsele reguleerimisele, teeb seda ka niiskuse ja süsihappegaasi osas.

Mess on avatud kuni 15. augustini.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785