15. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domus: lootus on uutel kinnisvaraarendustel

Domus Kinnisvara arendusdirektor Ingvar Allekand loodab, et uusi kinnisvaraarendusi tuleb aasta lõpuks turule piisavalt palju, et hinnad jälle ei moonduks.

Millised olid II kvartalis 5 olulisemat sündmust? 1. Ärikinnisvaraturul viidi läbi mitmeid suuri tehinguid, mis näitab, et investorite usaldus Eesti kinnisvaraturu vastu on taastumas. Häid müügitulemusi näitasid riiklikud struktuurid, eesotsas Riigi Kinnisvara ja Eesti Postiga.

2. Eesti sai lõpliku kinnituse, et kuulume alates 1. jaanuarist eurotsooni, mis annab kogu majandusele, aga ka kinnisvaraturule juurde stabiilsust ja kindlust ning toob juurde välisinvestoreid3. Euro kindlast tulemisest hoolimata on siiski oluline ka sündmuste puudumine. Nimelt ei ole Eesti ja maailma majanduses siiski asjad nii palju paranenud, kui see välja paistab. Fundamentaalselt on probleeme veel palju ning eestlased peavad jätkama pingutamist.4. Meie firma seisukohast on oluline, et lisandus 5 uut töötajat ja personali kasvu on ette näha ka aasta teisel poolel. Samuti lisandus Domuse kutseliste hindajate hulka uus üldatestaadiga hindaja, mis tugevdab veelgi ettevõtte positsiooni Eesti hindamisturul.5. Meie Pärnu esindus on väga edukalt käivitunud.

Mis mõjutab kinnisvaraturgu II poolaastal? Jätkuvad need trendid, mis on toiminud juba I poolaastal: kinnisvaratehingute arv kasvab, hinnad jätkavad tasapisi kasvamist, investorite huvi suureneb jms. Loodan, et II poolaastal hakkab ka lõpptarbijale tunda andma uusarenduste defitsiidile järgnenud suur arendusprojektide otsimine ning mõningane käivitumine. Loodan, et uusi projekte saadakse ikkagi piisavalt käima, muidu hakkavad jälle hinnad moonduma.

Millised olid Domuse majandusnäitajad II kvartalis?

Ettevõtte majandusnäitajad püsivad eelarves ning vahendus- ja hindamisteenus on jooksvas kasumis. Kuna meil oli ka eelmine aasta hea aasta, siis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on käive suurenenud mõne protsendi võrra. Vahendusteenuses annab enamuse käibest jätkuvalt korterivahenduste teostamine, kuid järjest enam tuleb juurde majade ja maade müüke.

Mida ootate III kvartali tulemustelt?

Ootame minimaalset kasvu, kuna ei prognoosi kinnisvaraturule III kvartalis märkimisväärset tõusu. Jätkub kinnisvaratehingute mõõdukas kasv ja suurimate turutegijate käibed kasvavad proportsionaalselt kogu turu kasvuga.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785