Autor: Liivi Tamm • 12. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maale ja mere äärde ihkajal valikut küllaga

Suveks maale ja mere äärde igatsejail kesise valiku üle kurta ei tule. Mereäärse suvekodu hinna suvelinnade Pärnu ja Haapsalu lähistel määrab asukoht, täpsemalt kaugus merest.

"Võrreldes mõne aasta tagusega on looduslikult ilusaid kohti pakkumises palju, samas on need reeglina hoonestamata või madala kvaliteediga hoonestusega. Ostjad otsivad seevastu looduslikult ilusa asukohaga valmis suvekodu," nendib LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

Hinna määrab Saksingu kinnitusel eelkõige asukoht. Selle väitega nõustub ka Läänemaal mereäärsete maatükkide müügiga tegeleva Pulss OÜ juhatuse liige  Anti Kaljula. "Mereäärsete maatükkide puhul määrab hinna kaugus merest ja kaugus ostjast, kes miskipärast elavad peamiselt Tallinnas," muigab Kaljula.

Hetkel ületab pakkumine nõudlust ja parimadki asjad kaovad interneti "heinakuhja", kust neid väga raske leida on. "Tegelikult teostatud tehingute arvust ja hinnatasemetest saab huviline kõige mitmekülgsema pildi maa-ameti hinnastatistika tabelit kasutades," soovitab Kaljula. "Aga kasutada tuleks seda targalt. Näiteks Harjumaa hõlmab ka Tallinna ja kui tahame teada kruntide keskmiseid hindasid Harjumaal mere ääres, siis tuleks ikka lisada vald ja võib olla külagi."

Tehingute hulk ja hinnatase on kõikjal Eestis langenud. "Võrreldes paari aasta tagusega on tehinguaktiivsus selgelt tagasihoidlikum, samas võrreldes mullusega kõrgem," toob Saksing esile.

Tema kinnitusel maksavad ilusad suvekodud ja suvilad, mis paiknevad looduslikult ilusates kohtades reeglina 50 000 kuni 100 000 eurot, suuremad kompleksid 300 000 kuni 350 000 eurot. "Väga suurt huvi pakuvad ka 20 000 kuni 30 000 eurot maksvad mereäärsed talud," lisab ta. "Vajadus suvekodude järgi on säilinud, kuid see on suures osas seoses halvenenud finatseerimistingimustega asendunud suvekodude üürimisega."

"Tundub aga, et midagi hakkab siiski liikuma. Tallinlased  otsivad oma rahavarusid tagataskust," lisab Kaljula.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785