6. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kauplemisruum kinnisvaraostul üha kahaneb

Müügihindades on kauplemisruum järjest kahanenud ja heas kohas asuvate 2-3-toaliste korterite turul on suisa defitsiit, kirjutab Domus Kinnisvara kutseline hindaja Kristjan Gross ettevõtte blogis.

Tallinna korteriomandite ostu-müügi tehingute aktiivsus on Maa-ameti esialgsetel andmetel siiski samaväärne varasemate kuudega. Kui maikuus tehti 464 korteriomandi tehingut, siis juunis 7 tehingut vähem. Veidi langes ka keskmine hind, mis oli juunis 14 780 kr/m². Võrreldes jaanuari keskmise hinnaga, oli juuni keskmine hind pea 10% kõrgem.

Tallinna korterite pakkumishinnad on City24 Spot järgi stabiilselt väikses languses. Aasta algusest alates on küsitud hinnad langenud 1,7%, olles juunis pea19 400 kr/m². Võrreldes keskmist pakkumishinda keskmise müügihinnaga, siis on neil vahe 24%, mis on üle aastate väikseim tulemus, sest üldjuhul oli erinevus üle 30%.

Ka Domus Kinnisvara maaklerid on viimastel kuudel kogenud, et müügihindades on kauplemisruumi jäänud järjest vähemaks. Paljudel juhtudel ostja ei kauple, sest ta on leidnud just talle meeldiva elamispinna. Seejuures on aktiivne turusegment 2-toalised korterid hinnavahemikus 800 000 – 1 000 000 krooni, mil julgetakse otsuseid teha.

Domus Kinnisvara maakleritel on üsna palju kliente, kel konkreetne ostusoov, kuid turul puudub sobiv objekt. Näiteks heas asukohas korralike 2- ja 3-toaliste korterite puhul on lausa defitsiit. Ühelt poolt pole turul piisavalt pakkumist, teisalt on ostjatel teatud nõuded: korter ja elamu peab olema heas seisukorras, loomulikult parkimine, korralik ühistu ja madalad kommunaalkulud. Kõrgete kommunaalkulude tõttu on isegi juhtumeid, kui ostja tehingust loobub.

Ka üüriturg on Tallinnas üsna aktiivne, kuid ka siin on pakkumine pigem kehv. Hea asukohaga ja seisukorraga korterid, milledel on turutasemele vastav üürihind, leiavad kiirelt üürilise.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785