5. juuli 2010
Jaga lugu:

Eksportijaid võib oodata uus langus

Majandusasjatundjate hinnangul peavad Eesti eksportijad olema uuesti valmis rasketeks aegadeks, kuna maailma riikidel napib vahendeid uute abipakettide jaoks, tehakse eelarvekärpeid, tarbimine väheneb ja langeb ka nõudlus Eesti toodangu järele, vahendab ERR uudised.

Kas see tähendab, et Eesti toodete ja teenuste järele raja taga nõudlus väheneb ning seega ka Eesti majanduse taastumine aeglustub, küsis ERR raadiouudised majandusteadlaselt Heido Vitsurilt.

"Kahtlemata, sellepärast et meie majanduse taastumine, nii palju kui seda on olnud, on põhinenud välisnõudluse kasvul, sest sisenõudlus on meil siiani olnud miinuses. Nõudlus maailmaturgudel väheneb ja väheneb ka Eesti ekspordile. See ei ole ju üllatus, sest oli teada, et need toetuspaketid, mida tähtsamad riigid väga ohtralt maailma majandusse andsid aitavad ära hoida terava kriisi, kuid ei lahenda majanduse tasakaalustamatuse küsimust. Praegu on lihtsalt seda raha või võlga maailma majanduses liiga palju ja see tuleb kinni maksta, ja kui võlgu tasutakse, siis tarbida ei saa," rääkis Vitsur.

Ka SEB analüütik Peeter Koppel kinnitas, et maailma majandus liigub nn W-joont mööda, mis tähendab, et ees on taas langus. Tema sõnul on aga efektiivsust ja tootlikkust parandanud ettevõtted uuteks tagasilöökideks paremini valmis.

Loe lisaks:

Krugman: majandus uue depressiooni künnisel

G20: defitsiit poole väiksemaks

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee