2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaratehingute arv kasvas 25 %

Eesti kinnisvaraturg tegi teises kvartalis läbi suurima tõusu alates 2006. aastast, kuna euroalaga liitumine sai heakskiidu ja majandusväljavaated on paranenud, kirjutab Bloomberg.

Kinnisvara ja maamüügitehingute arv kasvas aastases võrdluses 25% (8108 tehingut), mis on suurim kasv alates 2006. aasta esimesest kvartalist. Tehingute väärtus kasvas 12 protsenti – 372 miljoni kroonini.

Buumijärgne kinnisvaraturu kokkukukkumine 2008. aastal langetas eluasemehinnad poole väiksemaks ja kahandas ärikinnisvarasse tehtud investeeringute suurust 2009. aastal 97%.

Balti riigid on taastumas sügavast majanduslangusest tänu suurenenud ekspordi nõudlusele. Eesti majandus pöördus rahandusministeeriumi ja keskpanga hinnangul tõenäoliselt tõusule eelmise aasta viimases kvartalis.

Olukorra paranemine kinnisvaraturul kahandab pankade laenukahjusid ning keskpanga sõnul võib Eesti pangandussektor käesoleval aastal kasumlikuks pöörata.

Eesti eurole ülemineku kiitis Euroopa Komisjon heaks 12. mail ning EL rahandusministri ametlik otsus  peaks tulema 13. juulil. Eestist saab 17. euroalaga liituja, Ida-Euroopa riikidest Sloveenia ja Slovakkia kõrval kolmas.

EfTEN Capitali tegevjuht Viljar Arakas ütles möödunud kuul, et euro tulek ei too kaasa kinnisvararallit, kuna erasektoril on kaelas suured laenud, pangad on uute laenude andmisel ettevaatlikud ja tööturul olukord kehv.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785