16. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tšehhid vahetavad Vabadussõja võidusamba nurgaliistud välja

Eile eemaldasid Sans Souci spetsialistid Vabadussõja võidusamba nurgaliistud koos kinnitustega ning teevad need sügiuseks ümber, teatab Kaitseministeerium.

Sans Souci esindajad eemaldasid eile lõunaks monumendi küljest kontrollimiseks kõik nurgaliistud. Pärast nõupidamist Tallinna Tehnikaülikooli inseneridega otsustati nurgaliistud ja nende kinnitused turvalisuse täielikuks tagamiseks ümber ehitada.

Vastavalt täna kokkulepitule esitavad Sans Souci spetsialistid lähiajal uute nurgaliistude ja kinnituste konstruktsioonilised lahendused, mis vaadatakse üle Tallinna Tehnikaülikooli inseneride ja monumendi autorite poolt. Heakskiidetud lahenduse alusel valmistatakse Tšehhis uued nurgaliistud koos uute kinnitustega.

Uued nurgaliistud kinnitatakse monumendi külge samaaegselt samba valgustuslahenduse uuendamisega, mis toimub sügisel.

Vabadussõja võidusamba projektijuhi, Kaitseministeeriumi asekantsleri Martin Hurda sõnul on monumendi nurgaliistude juures esinenud vead kahetsusväärsed ning nende parandamise eest kannab vastustust samba ehitaja. „Sans Souci peab nurgaliistude osas esitama uue ja turvalisema lahenduse, mis vaadatakse kindlasti üle Tallinna Tehnikaülikooli inseneride ja ausamba autorite pilguga,“ selgitas Hurt.

„Ajaliselt paigutatakse uued nurgaliistud monumendi külge sügisel, samal ajal, kui toimub uue valgustuslahenduse paigaldamine, et vähendada miinimumini seda aega, mil töömehed samba ümber askeldavad,“ lisas Hurt.

TTÜ-lt on tellitud sõltumatu analüüs Vabadussõja võidusamba tehnilise seisukorra ja tulevaste tehnoloogiliste riskide hindamiseks, millest lõppkokkuvõte valmib suve jooksul.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785