Autor: Piret Reiljan • 7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraäri Bulgaarias eeldab tugevat kodutööd

Bulgaarias pikalt tegutsenud ärimehed soovitavad hõlptulu otsijail sealt eemale hoida – kinnisvaraäri Musta mere äärses ahvatlevas riigis eeldab põhjalikku kodutööd.

Reedene Äripäev kirjutas, kuidas mitmed Eesti ettevõtjad on Bulgaarias Varna linnas sealsete kuritegelike tšetšeenide skeemitamise tõttu palju raha kaotanud. Kogenud kinnisvaraettevõtjad kutsuvad üles partnerite tausta kontrollima ning ahnust vältima.

“Ilma tausta kontrollimata ei usaldaks ma seal kindlasti kedagi. Peab tegema eeltööd ja vältima kontakte võimalike kuritegelike gruppidega,” sõnas ASi REC Varad juht Peeter Lillestik. Kui Eestis saab kõikvõimalikku taustainfot hankida tunni-pooleteisega laua tagant tõusmata, siis Bulgaarias nõuab info kogumine hoopis rohkem vaeva ja raha.

“Suurim erinevus Eesti ja Bulgaaria kinnisvaraäris on info kättesaadavus ja tehingute läbipaistvus,” ütles Lillestik. Mõlemad näitajad räägivad muidugi Eesti kasuks.

Real Kinnisvara omanik Ivar Piirsalu tõi Bulgaarias pettuse ohvriks langemist iseloomustades lihtsa näite: “Keegi pakub müüa maad ja räägib sinna juurde jutu, et ehitusõigust praegu pole, aga ärge muretsege, meil Bulgaarias on korruptiivsed ametnikud, ajame teile sellise ja sellise summa eest ehitusõiguse peale, nii suure, kui soovite. Inimene ostab maa ära ja pärast seda ei juhtu muidugi mitte midagi.”

Ta lisas, et kui Eestis on üsna elementaarne, et ei osteta maid, millel pole ehitusõigust, siis Bulgaarias kiputakse igasuguste lubadustega kaasa minema. Piirsalu võrdles Bulgaariat 1990ndate Eestiga, ühiseks jooneks nimetas ta kauboikapitalismi.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785