Rakvere eramajad ülehinnatud 

Uus Maa Rakvere kontori juhataja  Eve Soppe kirjutab, et Rakvere eramud, mille hinnatase jõudnud umbes 2005. aasta tasemele, on ikkagi ülehinnatud.

Keskmine kinnistu hind on jõudnud umbes 2005. aasta tasemele. Vaatamata juba pikalt kestnud hinnalangusele, ei ole paljud müüjad jätkuvalt nõus hindu piisavalt langetama ning seetõttu on paljud pakkumised ülehinnatud. Paljud müüjad muudavad oma plaane ning jätavad maja või krundi hoopis müümata kui soovitud hinda ei saada.

Kuna pakkumine on suur, siis on tõusnud ka ostjate nõudmised. Väga täpselt on teada soovitud asukoht, ümbruskond ja lisaväärtused. Kuna turg on langev, siis ei kiirustata otsuse tegemisega ning valitakse põhjalikult. Et oldaks nõus oma kriteeriumites järeleandmisi tegema, peab olema pakutava maja või krundi hind väga soodne.

Rakveres asuvate eramute hinnatasemed erinevad kordades

1910.-1940.-ndatel aastatel ehitatud elamud
Reeglina iseloomustab hooneid suur amortisatsiooniaste. Üürnikutega asustatud hoonete müük on raskendatud. Taoliste elamute hinnatase jääb vahemikku 300 000 - 500 000 krooni.

1940.-1970.-ndatel aastatel ehitatud ärklikorrusega eramud
Eramud on valdavalt puit- ja segaseintega viilkatusega hooned. Eramus on ahiküte, osadel hoonetel on veevarustus. Ruumide siseviimistluse tase on lihtne. Hooned on vananenud nii füüsiliselt kui ka moraalselt.
Taoliste eramute turuväärtus jääb vahemikku 400 000 – 750 000 krooni (renoveeritud elamud kõrgema hinnatasemega).

1970.-1980.-ndatel aastatel ehitatud 2-korruselised eramud
Enamuses kahekorruselised keldrikorrusega kivimajad on üldpinnalt suuremad ja arhitektuurilt kaasaegsemad. Vajavad tavaliselt kergemat remonti. Hooned on vananenud eelkõige moraalselt. Enamike taoliste eramute hinnatase jääb vahemikku 500 000 – 1 000 000 krooni. Hinnavahemiku alumisse poolde jäävad väiksema üldpinnaga suuremat kap. remonti vajavad hooned.

Uued/rekonstrueeritud eramud
Eramud on reeglina kõigi mugavustega, kaasaegse projektlahendusega ja väga hea viimistluse tasemega. Tehinguid on teostatud vähe. Tehinguhinnad kõiguvad vahemikus 1 200 000 – 2 200 000 krooni.

Viimasel ajal on elamuga kinnistute pakkumiste hulk püsinud stabiilsena, samas ületab pakkumine nõudlust. Suure pakkumise ning vähese ostujõu tõttu ei ole lähiajal ette näha hindade märkimisväärset tõusu, pigem hindade püsimist enam-vähem samal tasemel. Turgu iseloomustab tehinguhindade kõikumine.


 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed