27. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa ajutise kasutamise korra muudatused said heakskiidu

Täna kiitis Vabariigi Valitsus heaks maa ajutiseks kasutamiseks andmise korra muudatuste määruse eelnõu, millega pikendatakse korra kehtivusaega ja nähakse ette ajutise kasutuse andmete kandmine vastavasse kaardirakendusse.

Määruse peamine eesmärk on pikendada kehtivas määruses sätestatud maa ajutiseks kasutamiseks andmise tähtaega. Selle aasta 1. märtsi seisuga on maareformi seaduses nimetatud maa ajutiseks kasutamiseks andmise kehtivaid lepinguid ca 28 000 ha ulatuses. Maa riigi omandisse vormistamise menetlus on lepingulisse kasutusse antud maadel algatatud ca 18% ulatuses.

Kuna Maa-ameti ja Keskkonnaameti ressursid ei võimalda 2010. aasta jooksul kogu ulatuses kasutusse antud maid riigi omandisse vormistada, on vajalik ja otstarbekas pikendada määruses sätestatud tähtaega kuni 31. detsembrini 2014.

Lepingute lõppemise tähtpäeva pikendamine nimetatud tähtpäevani on seotud 1. jaanuaril 2010 jõustunud riigivaraseadusega, mille kohaselt on riigivara valitsejad kohustatud kandma kõik nende valitsemisel olevad riigile kuuluvad hoonestamata maaüksused maakatastrisse ja tegema selleks vajalikud toimingud 31. detsembriks 2014.

Samuti nähakse määrusega ette, et maa ajutiseks kasutuseks andmise korraldaja sisestab vastavasse kaardirakendusse maa piirid ja koostab kaardirakenduses ka maa asendiplaani.

Kaardirakenduse kasutamine lihtsustab menetluse läbiviimist ja tagab arvestuse pidamise ajutise kasutuse lepingute üle. See on vajalik, et maa riigi omandisse jätmise menetluste läbiviimisel oleks võimalik jälgida, millised maatükid on ajutisse kasutusse antud. Kaardirakenduse kasutamine ühtlustab ajutise kasutuse lepingute sissekandmist ning nende üle arvestuse pidamist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785