26. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööriistade renditurul võib tekkida defitsiit

Tööriistade rendihinnad on tippajaga võrreldes langenud kuni kolm korda, ent langev turg on sundinud rendifirmasid seadmeparki vähendama ning pole välistatud, et mõnede toodete osas tekib defitsiit.

ASi Ramirent juht Ain Kerem rääkis, et käsitööriistade hinnad on mullusega võrreldes suhteliselt stabiilsed olnud ning ka nõudlus pole oluliselt muutunud. „Kõikide renditoodete lõikes on nõudlus siiski kolmandiku võrra vähenenud. See on tinginud, et rendifirmad on hakanud oma seadmeteparki vähendama ning selle tulemusena hinnad enam ei lange ning mõne toote puhul võivad hoopis tõusta,“ selgitas Kerem. Näiteks on eelmise aasta IV kvartaliga võrreldes tõusnud kaks korda tellingute hinnad. „Ja kuna praeguses turu seisus ei ole rendifirmad investeerinud uutesse seadmetesse, on võimalik ka defitsiidi tekkimine,“ lisas ta.

ASi Cramo Estonia rendidirektori Toomas Linamäe sõnul on tööriistade rendihinnad eelmise aastaga pigem langenud ning näiteks tõstukite hinnad on tippajaga võrreldes langenud 2-3 korda. Nõudlus on samuti mullusega võrreldes vähenenud ja sellist olukorda, et mõnda seadet tuleks järjekorras pikalt oodata, ei ole. „Eks vastavalt hooajale on mõned tööriistad rohkem nõutud. Kui talvel oli väga populaarne lumepuhur, siis kevadeti näiteks mullafrees,“ märkis Linamäe.

Rendihindu arvestatakse reeglina rendipäevade järgi. „Rendipäevaks loetakse aega rentimise hetkest kuni järgmise päeva teatud kellaajani. Viiviseid me tagastamisega hiljaks jäänud kliendi käest ei võta, iga kliendiga on eraldi kokkulepe,“ selgitas Linamäe. Suuremate klientidega on eraldi lepingud, kus on tingimused ja ka maksetingimused kokku lepitud.

Seda, et tagastatud tööriist on rikutud, tuleb ikka vahetevahel ette. Keremi arvates on pahatihti probleemiks üldine suhtumine võõrasse varasse. „Kuid kuna meie peamised kliendid on professionaalid siis ei ole teema laialdane,“ märkis Kerem.  „Peamiseks põhjuseks on see, et üritatakse väiksema tööriistaga teha ära suuremamahulisi töid, mis ei ole selleks ette nähtud. Mõnikord on ka probleemiks oskuste puudumine tööriista käsitsemisel,“ rääkis Linamäe ta.

Cramo kliendil tuleb üldjuhul olenevalt seadmest tasuda ette 10 päeva rendihind. Näiteks käsi-ketassaag, mille rendihind päevaks on 96,60 krooni (koos käibemaksuga), nõuab tagatisraha 1000 krooni. „Ramirendi kliendi omavastutus on 100% talle usaldatud seadme maksumusest. See, kas küsime ka tagatisi, sõltub meie hinnangust kliendiga seotud riskidele. Kui seade on ära lõhutud, tuleb remont kinni maksta või seade ära osta,“ selgitas Kerem.

Üldiseks trendiks on, et majanduslikult raskematel aegadel ostetakse tööriistu vähem ja pigem renditakse. Professionaalid on Keremi sõnul ka rohkem rentima hakanud. „Ehituse olematud marginaalid, turu ebastabiilsus ning pankade suhteline jäikus ei toeta ehitusfirmade võimalusi investeerida,“ loetles ta põhjusi, miks ehitaja ostmise asemel rentimist eelistab. Ka rendiperioodid on lühenenud. „Tööde planeerimine on ehitajatel paranenud ning üritatakse rentida võimalikult täpseteks kasutusaegadeks,“ lisas Kerem.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785