25. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuhala-Nabala paekivikarjäärid poolt- ja vastuargumentide tulipunktis  

Täna keskpäeval toimus Tallinnas Oru hotellis Tuhala-Nabala piirkonna karjääride avamise teemaline ümarlaud, kus osalesid nii karjääri rajamise pooldajad kui vastased.

Karjääride rajamise pooldajaid esindasid ümarlaual mäeinsener, Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Enno Reinsalu, Eesti Geoloogia Keskuse hüdrogeoloogia osakonnajuhataja Rein Perens, AS Maves keskkonnaaudiitor Madis Metsur ja Paekivitoodete Tehase arendusdirektor Boriss Oks.

Karjääride rajamise vastu rääkisid Tallinna Tehnikakõrgkooli professor Rein Einasto, Eesti Maavarade Ühingu juhatuse liige Mihkel Pukk, Eesti Entsüklopeediakirjastuse juht Hardo Aasmäe ja looduskaitsja Taimi Parve.

Arutelu juhtis Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi uurija Maie Kiisel, kelle sõnul on kohalike elanike vastuseis kaevandamisele globaalne nähtus, millele pole häid lahendusi leitud.

Maardla avamise vastu rääkinud professor Rein Einasto märkis, et Nabala piirkonnas kaevandamine on raiskav ja keskkonnavaenulik ning säästva arengu seadusega vastuolus, vahendab ERR Uudised.

"Minna paksu pinnakatte alt ja vee seest paasi kaevandama, kui naabruses paekõvikutel on samad kihid seitse-kaheksa meetrit põhjaveest kõrgemal, on mõistusevastane, ainsaks argumendiks riigimaa", rääkis Einasto ning lisas, et enne vanade karjääride kordategemist ja jääkvarude väljamist uusi kaevandusi luua on lubamatu.

Maardla avamisega seonduvaid probleeme uurinud professor Enno Reinsalu ei nõustunud peamise vastuargumendiga, et kaevandus olevat ohtlik Tuhala nõiakaevule: "Maavarade kaevandamine mõjutab keskkonda, kuid mitte rohkem kui põllumajandus, metsaviljelus, transport, sport või mõni muu inimtegevus".

"Paekivimaardla Nabala piirkonnas viiakse läbi keskkonnamõjude uuringud, mille alusel teeb keskkonnaministeerium otsuse kaevanduse rajamise suhtes," ütles Paekivitoodete Tehase arendusdirektor Boriss Oks. Tema sõnul saavad uurijate hinnangul tulemused valmis pooleteise aasta pärast ning seepärast pole praegu küsimus mitte selles, kas alustada kaevandamist või mitte, vaid selles, et uurida, kas kaevandamine on võimalik ja mõistlik.

"Ühest küljest on selge, et me vajame keskkonnasäästlikku eluviisi ning tervet elukeskkonda. Teisest küljest vajame selleks kõigeks ka hooneid ja teid. Eesmärk on lihtne: kaevandamine peaks kolmele osapoolele kasulik olema – riigile, kohalikele elanikele ja arendajale," rääkis Oks.

Kaevandamisega plaanivad võimalusel alusta kolm ettevõtet: OÜ Paekivitoodete Tehas, AS Kiirkandur ja AS Riverito.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785