21. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEADUS: Kuidas leiutisele õiguskaitset taotleda?

Õigusbüroo Laesson ja Partnerid juhatuse liige Tuulikki Laesson kirjutab, et leiutise õiguskaitset taotletakse igas riigis eraldi ning Eesti patent või kasulik mudel välisriikides ei kehti.

Leiutisele õiguskaitse saamiseks esitatakse taotlus patendiametile. Patenditaotluse ja kasuliku mudeli registreerimise taotluse menetlused on erinevad: patendi puhul kontrollib patendiamet leiutise vastavust seaduse nõuetele (leiutis on uudne, sel on leiutustase ja seda saab tööstuslikult kasutada), kasuliku mudeli puhul sellist kontrolli ei tehta. Seega tagab patent parema õiguskaitse kui kasulik mudel, st patendikaitse on tugevam.

Leiutise õiguskaitset taotletakse igas riigis eraldi, Eesti patent või kasulik mudel ei kehti välisriikides. Samuti ei kehti Eestis välisriikides välja antud patent. Näiteks USA või Saksa patendis kirjeldatud konstruktsiooni või meetodit võib Eestis vabalt kasutada tingimusel, et selle kaitsmiseks Eestis ei ole kaitsetaotlust esitatud.

Patendi- ja kasuliku mudeli taotlus on ülesehituselt sarnased, koosnedes nõudlusest, leiutiskirjeldusest, lühikokkuvõttest ja illustratsioonidest. Ka välja antud patent ning kasuliku mudeli tunnistus koosnevad samadest osadest.

Nõudlus

Patendinõudlus on patenditaotluse osa, mille alusel määratakse patendikaitse ulatus. Patendinõudlus on konkreetse leiutise määratlus ehk definitsioon. Patendinõudlus määrab kindlaks, mida kaitstakse (mõiste sisu) ja milline on patendikaitse ulatus (mõiste maht). Patendinõudluse tõlgendamisel kasutatakse leiutiskirjeldust, jooniseid ja muud illustreerivat materjali.

Leiutiskirjeldus

Nii patendi kui ka kasuliku mudeli taotluse üks oluline osa on leiutiskirjeldus. Leiutiskirjeldus peab avama leiutise olemuse niisugusel määral, et ala asjatundjal oleks võimalik aru saada tehnilise probleemi olemusest ja selle lahendamisest. Leiutiskirjeldus peab tagama nõudlusega määratletud kasuliku mudeli õiguskaitse ulatuse täpse tõlgendamise.

Illustratsioonid

Illustratsioonid esitatakse juhul, kui need on vajalikud leiutiskirjeldusest arusaamiseks. Illustratsioonid peavad olema kooskõlas leiutiskirjelduse tekstiga.

Lühikokkuvõte

Leiutise olemuse lühikokkuvõte on leiutuse kirjelduse osa, milles kirjeldatakse leiutist ülevaatlikult ja kergesti arusaadavalt, võimaldades vastava ala asjatundjal saada kiiresti ettekujutus, kuidas leiutise abil lahendada püstitatud tehnilist probleemi.

Leiutise õiguskaitse taotlemisest pikemalt Äripäeva „Ehituskäsiraamatus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785