21. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Säästliku kodu etaloniks saab 45-aastane korrusmaja Mustamäel

Projekti "Tervislik ja säästlik kodu" raames toimus näidiselamu konkurss, et leida Tallinnas vanemat tüüpi korterelamu, mida asuda terviklikult renoveerima. Võitjaks osutus Mustamäel asuv Sõpruse puiestee 244 korteriomanike ühisus.

Peale tööde valmimist saab majast eeskuju teistele renoveerimist vajavatele vanemat tüüpi elamutele.

Tegu on ettevõtmisega, mille kaudu toetatakse tervisliku ja säästliku elukeskkonna arendamist. Projekti esimeseks sammuks oli leida korterelamu, mis rekonstrueeritakse kaasaegselt, kasutades selleks parimaid tehnoloogilisi lahendusi.

Sõpruse puiestee 244 asuv korterelamu läbib uuenduskuuri, mille käigus pööratakse tähelepanu nii energiasäästlikkusele, elamu

sisekliimale kui ka välisilmele. Tänu projekti partneritele ja toetajatele saab näidiselamu korda tehtud eriti soodsatel tingimustel.

Swedbanki korteriühistute valdkonnajuht Janis Pugri sõnul oli huvi konkursi vastu suur. "Arvestades seda, et konkursi ajakava oli üsna tihe ja taotlejad pidid 40 päeva jooksul ära tegema väga mahuka eeltöö, sealhulgas tellima energiaauditi, kutsuma kokku üldkoosoleku, kinnitama rekonstrueerimistööde eelarve jne, peame tulemust väga heaks. Nimelt laekus konkursile kokku kaheksa taotlust. Valituks osutus 1966. aastal ehitatud 5-korruseline ja 60 korteriga elamu. Võitja kasuks rääkis eelkõige asjaolu, et maja vastas enim konkursi tingimustele. Näiteks, rekonstrueerimistööde pakett sisaldas kõiki meetmeid, mis tagavad elamu kompleksse rekonstrueerimise, samuti vastas

taotlus panga finantseerimiskriteeriumitele. Lisaks võib mainida seda, et tegemist on tüüppaneelelamuga, seega saavad teised sarnased elamud teostatavatest töödest otsest eeskuju võtta, kasvõi tehniliste projektide osas," ütles Pugri.

Sõpruse puiestee 244 maja haldab AS ISS Eesti. Majahaldur Erkki Kasenurm: "Tegu on pea 45 aasta vanuse majaga, kus suuremaid rekonstrueerimistöid teostatud ei ole. Taoliste tööde ettevõtmine oli vaid aja küsimus ning seetõttu on majaelanikel väga hea meel, et just nende maja välja valiti. Usume, et

lisaks tervislikumale ja säästlikumale elukeskkonnale tõuseb pärast täielikku rekonstrueerimist ka elamus asuvate korterite väärtus. Konkursil osalemise tugevateks argumentideks elanike poolt peeti eelkõige võimalust kõik vajalikud tööd lühikese aja jooksul ära teha ning ainulaadne võimalus saada ülisoodsat laenu," märkis Kasenurm.

Soodustingimustel teostatakse elamu jaoks tööd, mis annavad energiasäästu ja parandavad siseõhu kvaliteeti: soojustatakse maja fassaad ja katus ning vahetatakse vanad aknad uute vastu. Samuti rekonstrueeritakse täielikult elamu kütte- ja ventilatsioonisüsteem.

Projekti esialgne eelarve on 6 miljonit krooni ning sünnib koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, KredExi, Kliima- ja Energiaagentuuri, Eesti Energia, Tallinna linna, Tallinna Tehnikaülikool ja teistega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785