14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko kasum kvartaliga 17 miljonit

Merko Ehitus teenis esimesel kvartalil 17,4 miljonit krooni puhaskasumit, mis aastatagusega võrreldes märgib 45protsendilist langust.

Kasumi langust põhjendas Merko müügitulude ning ehitus- ja arendusvaldkonna kasumlikkuse langusega ning ehitustegevuse sesoonsusega.

Merko käibeks kujunes 500,6 miljonit krooni aastataguse 609,2 miljoni asemel, selgub börsile saadetud teatest. Pisut üle poole käibest, 51,9 protsenti teenis ehitusettevõte Eestis, Läti osa käibest ulatus 47,1 protsendini ning Leedust tuli vaid 1 protsent kogukäibest. Aastatagusega võrreldes toimus siiski Eestis ja Leedus käivete vähenemine – Eestis 42 protsendi võrra ja Leedus 71,6 protsendi võrra. Läti üksuse käive kasvas 64,6 protsenti. Merko põhjendab perioodi tulude vähenemist ehitustööde ühikhindade odavnemise ja majanduse üldisest madalseisust tingitud nõudluse jätkuva vähenemisega ehitussektoris.

Merko Ehituse juhatuse esimehe Tiit Robeni sõnul on  turul mitmeid perspektiivikaid võimalusi ehitusmahtude kasvatamiseks. „ Käimas on vundamendi betoneerimine tulevaste perioodide tõusuks. Tänaste otsuste ja riskide hindamiste vilju saame näha lähema aasta paari pärast „ sõnas Roben.

Tema sõnul on tihenenud konkurents suurendanud Merko konkurentsivõimet. Ettevõte hoiab jätkuvalt korralikku likviidsust ja on Robeni sõnul valmis kaasfinantseerima nii era- kui avaliku sektori projekte. "Esimesed kokkulepped selles vallas on ka juba sõlmitud," rõõmustas juhatuse esimees.

Roben näeb jätkuvalt potentsiaali tegevuse intensiivistamiseks väljaspool Eesti turgu. "Merko enda arendatavad elamuehitusprojektid lähevad praegu väga hästi ja me valmistume turule tooma uusi tooteid,“ sõnas ta.

Ehitusturule tervikuna on aasta siiski jätkuvalt raske. „Paljudele ehitajatele jääb 2010 aasta viimaseks, reservid on alapakkumiste ja liigsete riskide võtmisega ära kulutatud,“ ütles Roben.

Kontsern müüs börsiteate kohaselt selle aasta esimese kolme kuuga 45 korterit kogumaksumusega 52,7 miljonit krooni ning kvartali lõpuks oli müümata veel 142 valmis korterit kogumaksumusega 174,4 miljonit krooni. Ehitamisjärgus korterite arv on 441 ning nende kogumaksumuseks on 232,6 miljonit krooni.

„Kuna Tallinnas jõudis laoseis 2009. aasta neljandas kvartalis nulli, alustas Merko Ehitus pealinnas kolme uue kortermaja ehitust,“ seisab teates. Neis kolmes majas on kokku 109 korterit. Kvartali lõpu seisuga oli kontserni teostamata ehituslepingute mahuks 2 miljardit krooni.

Olulisi muudatusi ehitussektoris esimesel kvartalil Merko hinnangul ei toimunud. Ettevõtte sõnul jätkus mahtude vähenemine, millega kaasnes konkurentsi tihenemine. Samuti pidurdus ehitusteenuste hinnalangus ning kallinesid metalli ja naftasaadusi sisendina kasutatavate ehitusmaterjalide hinnad.

Börsiteates avaldab ehitusettevõte, et uute tellimuste saamiseks tehakse konkurssidel tihti pakkumisi otsekuludest madalamate hindadega, lootes tulevasele hinnalangusele. See, aga, pole selgelt jätkusuutlik tegevus.

„Meie hinnangul on ehitustööde hinnad põhja saavutanud ning puuduvad reservid hinna edasiseks alanemiseks,“ kirjutati börsiteates. Võimalik kallinemine, aga, muudab omakorda keeruliseks tulevaste projektide eelarvestamise ning toob kaasa täiendavaid riske.

Merko märkis, et märgata on aktiivsuse kasvu väikesemahuliste (näiteks remondi) tööde puhul, kus töid finantseeritakse enamjaolt säästude arvel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785