29. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Matek teenis mullu 2,2 miljonit kasumit

AS Mateki käive tegi eelmisel aastal läbi katastroofilise languse, ent tänavusest 150 miljoni kroonisest käibeplaanist on lõviosa lepingutega kaetud, rääkis juhatuse esimees Sven Mats.

Möödunud aasta oli maju tootvale Matekile erakordselt raske. Lisaks majandussurutisele mõjutas ettevõtet olulisel määral euro suhtes periooditi isegi kuni 25% nõrgenenud Norra ja Rootsi kroon, mille tõttu kallinesid ka tooted põhiturgudel, selgitas Mats.

„Olime sunnitud inimesi koondama, neid osaliselt tasustavale puhkusele saatma ning püsikulusid olulisel määral piirama. Antud meetmete pakett jättis meie äritegevuse küll 2,2 miljoni krooniga kasumisse, kuid käive kukkus katastroofiliselt 130 miljonilt 50 miljoni kroonini,“ rääkis ta.

Mateki käive kahanes 2008. aastal võrreldes 2007. aastaga 29%. Aastal 2008 teenis ettevõte kasumit 7 miljonit, aasta varem 16 miljonit krooni.  Üleeelmisel aastal töötas kontsernis keskmiselt 117 töötajat keskmise brutopalgaga ligi 13 000 krooni, praegu annab ettevõte tööd .

Käesoleva aasta eesmärgiks seadis ettevõte saavutada käive 150 miljonit krooni ning Matsi sõnul on praeguseks lepingutega ning tagatistega kaetud juba 110 miljonit. „Võttes arvesse hetkel käimasolevaid müügiläbirääkimisi eeldame, et ületame selleks aastaks seatud eemärgid. Suurematest projektides on meil hetkel  töös 2 suuremat kortermajadegrupi projekti Norras ning Eestis Sauga vallas Tammiste 96 kohalise lasteaia teostamine,“ märkis ta.

Matek on viimase 15 aasta jooksul müünud eksportturgudele 85% oma toodete ja teenuste kogumahust ning sel aastal tuleb väljastpoolt Eestit koguni 95%. „Suurimateks turgudeks on endiselt Norra ja Rootsi, kuid sellel aastal oleme sõlminud ka esimesed lepingud Itaalia ja Prantsusmaa klientidega. Lisaks müüme sellel aastal maju väiksemas mahus ka Islandile, Fääri saartele, Soome ning Saksamaale,“ loetles Mats.

AS Matek kuulub läbi Investar OÜ Egon Matsile.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785