21. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ehitussektor langes mullu 13 protsenti

Kuigi uute elamute ehitus on Soomes hooga käima läinud, kahaneb ehitus sel aastal veel paar protsenti, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome ehitussektor kahanes mullu 13 protsenti - tegemist oli ajaloo suurim langusega. Rakennusteollisuuse tegevjuhi Tarmo Pipatti sõnul polnud ehitus isegi sõja-aastail nii suures languses kui 2009. aastal.

„Oleme ikka veel augu põhjas, kuigi langemine on läbi. Ehituse maht kasvab järgmisel aastal, aga oleme praegu ka väga madalal tasemel,“ nendib NCC Soome juht Timo U. Korhonen.

Ehituse kahanemisest hoolimata pole töötus sel alal kasvanud nii suureks kui alguses kardeti. Tööta jäi eelmisel aastal 11 000 ehitajat, mingil ajal ennustati, et see arv võib ulatuda kümnete tuhandeteni.

Halvima hoidis riigipoolne toetus ehituse elavdamiseks, raha eraldati nii remonditöödele kui korteriehitusele.

Korhoneni sõnul pole aga oht veel kaugeltki möödas. „Ehitus vajab endiselt riigi tuge. Riigipoolset toetust korteriehitusele ei tohiks praegu lõpetada,“ ütleb Korhonen.

Ehitajate liit Rakennusteollisuus usub, et järgmisel aastal on Soomes oodata juba ehitusmahtude kasvu. Korterite ehituses on juba märgata kasvutendents. Prognooside kohaselt kasvab tänavu ehitama hakatavate korterite hulk mullusega võrreldes 4000-5000 võrra.

Ehituse raskuskese on liikunud riigi poolt toetatud korteriehituselt vabalt rahastatud ehitusele. Valmis peaks tänavu saama 27 500 korterit, millest 20 000 on valminud ilma riigi toeta.

Soome korteriturul on viimasel ajal kitsas käes, kuna uusi kortereid pole eriti ehitatud. Osalt on sel põhjusel kasvanud ka kinnisvarahinnad. 

Soome ehitajate liit usub, et ka eramuehitus kasvab sel aastal ja ehkki töö eramuturul ei käi just täie auruga, siis vähemalt küllaltki heas tempos.

Rakennusteollisuuse hinnangul kasvab uute ehitusobjektidega alustamiste arv tänavu 7 protsenti. Ehitatavad korterid on väiksemad kui enne majanduslangust, seega ruutmeetrites arvestatuna jääb kasv väiksemaks.

Äri- ja tööstushoonete ehitus seisab seevastu paigal. Nii mõnigi tellimus on peatatud, ent sellest hoolimata on paljud bürooruumid tühjad. Ehitajate liit usub, et ka see valdkond pääseb 2011. aastal liikuma.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785