14. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projektidele terendab 3D tulevik

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) on võtnud teerajaja rolli mudelipõhise projekteerimise juurutamisel. 3D mudeli kasutamine ehituses ja halduses tõotab täpsust ja kokkuhoidu, ent praegu on veel tellijaid ja projekteerijaid napilt.

RKAS kuulutas välja Narva Politsei- ja Päästeameti ühishoone projekteerimistööde riigihanke, kus esmakordselt on nõudeks BIMis projekteerimine.

RKAS arendusosakonna juhataja Andrus Väärtnõu sõnul suur osa projekteerimisbüroodest veel BIM tehnoloogiat ei praktiseeri, ent usub, et nende arv kasvab kiirelt. „Eestis teevad projekteerimisbürood täna alles esimesi katsetusi. Põhjamaad on BIMi juurutamisega jõuliselt alustanud pea viis aastat varem kui meie ning seal on riigihangetes BIMis projekteerimine paljudel juhtudel praegu juba kohustuslik,“ selgitas ta.

Tehnoloogia on olemas ja kui tellimuste läbi tekib nõudlus, suureneb Väärtnõu arvates ka pakkujate ring. „Loomulikult on iga uue asja juurutamisel vaja koolitada inimesi ja soetada tarkvara, kuid lõppkokkuvõttes tuleb BIMis projekteerimine kõigi jaoks odavam, kuna kõik erinevate osade projekteerijad kasutavad alati ühte ja sama alusmudelit. Kui info on ühes kohas koos, on vastuolusid BIMis lihtsam tuvastada ning parandada, kui tavapärasel moel projekteerides. Vigade parandused tavapärase projekteerimise korral on üsna ajamahukad,“ selgitas Väärtnõu.

RKAS kommunikatsioonijuht Annika Loigu lisas, et kuna täpsemalt kirjeldatakse ära ka materjalid, on ehitajatel riigihankel lihtsam osaleda. „Paar nupulevajutust ja kohe on näha, mitu ruutmeetrit materjali või kui palju naelu vaja,“ rääkis ta. Loigu sõnul on mujal maailmas üha enam võetud vastu seadusi, mille kohaselt kõik hooned ehitusregistris peavadki olema BIM-mudelis.

Loe BIM-ist lähemalt tänasest Äripäevast.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785