Autor: Liivi Tamm • 12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haapsalu langenud kinnisvarahinnad ikkagi krõbedad

Tasapisi hakkab mullusest madalseisust üle saama ka suvituslinnade müügiturg, elavnemise märke on näha nii Haapsalus, Pärnus kui ka Kuressaares.

Siim Saareväli Haapsalus asuvast Apslund kinnisvarast kinnitas, et praegu on linnas müügis üsna lai valik kortereid ja maju. Kinnisvaraturu ning majanduse üleüldine madalseis on küll mõjutanud ka Haapsalu kinnisvara hindasid, ent hinnad on siiski üsna krõbedad.

“Olenevalt asukohast on kinnisvara hinnad küll kukkunud isegi kuni 50%, ent vanalinna piirkonnas ning Väikese Viigi ümbruses suurt hinnalangust pole,” nentis Saareväli.

“Hinnad on ikka üleval, ent ostetakse päris palju,” sõnas ka Silvi Merilo Aarete Kinnisvarast. “Ilmselt mõjutab asja ka see, et Haapsalus ei ehitata hulgaliselt juurde, pakkumine pole nii suur, et hinnad kukuksid.”

Anti Kaljula Pulss Kinnisvarast lisas, et ilmselt on väiksemas kohas ka hinnakõikumised väiksemad: suures linnas, näiteks Tallinnas, reageerib turg kiiremini. “See on otsekui kivikese vette viskamine, mida kivi kukkumise keskpunktist kaugemal, seda väiksem on lainetus,” rääkis ta kujundlikult.

Mis puudutab Pärnu korterite müügiturgu, siis LVM Kinnisvara juhatuse liikme Ingmar Saksingu sõnutsi on lähenev suvi ka korteriostjaid juurde meelitanud.

“Turg on paika loksumas. Kevad toob kindlasti suurema huvi eramute vastu, tüüpiline ostja on siin nooremapoolne pere, kes samas soovib ka müüa senise korteri, nii et tegu on sisuliselt vahetusega. Uute korterite valik piirdub Pärnus praegu suures osas ühe projektiga, lisaks järelturg. Teised uued arendused on juba kas müüdud, panga omanduses või müüb neid juba täitur,” sõnas mees.

Saksingu kinnitusel määrab Pärnu korteri hinda üha enam asukoht. Kui varem hind asukohast eriti palju ei sõltunud, siis nüüd on südalinna korterid selgelt kallimad.

Kuressaare korterite ja majade müügiturg on tänavu jõudnud stabiliseeruda. “Mullu oli küll suurem kukkumine, korterite rahaline väärtus langes umbes 30–40 protsenti,” sõnas Natalija Leiten Uus Maa Kuressaare büroost. Leiteni kinnitusel on korteriotsijale valik praegu üsna lai, seda nii üüripindade kui ka müügipakkumiste puhul.

Kuressaare suvitushooaeg algab mais ja lõpeb Eesti keskmisest hiljem, isegi oktoobrikuus. “Meil on suvi lihtsalt keskmisest pisut pikem ning ka paljud sügisüritused, näiteks Saaremaa ralli, pikendavad suvehooaega ning majutusäril läheb ka sügiseti kenasti,” lausus Leiten.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785