9. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ehitajad protestivad Eesti tööjõu vastu

Tänane Soome päevaleht Helsingin Sanomat kirjutab soomlaste pahameelest selle üle, et ehitusfirma Skanska plaanib Rovaniemisse tööle tuua 40 ehitajat Eestist, samas kui Lapimaal on tööta üle tuhande kohaliku ehitaja.

Kirgesid kütvaks objektiks on Soome riigi tehnoloogiakeskuse HALTIK ehitus, kus tööd peaksid algama lähinädalatel.

Soome ehitustööliste ametiühingu Rovaniemi osakond plaanib täna protestiks tööseisaku korraldada. Parlamendisaadik Esko-Juhani Tennilä on aga esitanud Skanska käitumise kohta parlamendis järelepärimise, leides, et kui tegemist on riikliku projektiga, ei sobi odava tööjõu kasutamine, kirjutab leht.

Skanska pareerib, et maksab eestlastele Soome palgakokkulepete järgi, ehkki töötegijateks on firma Eesti tütarettevõtte Skanska EMV töölised.

Skanska juht Juha Hetemäki põhjendab eestlaste kasutamist töö hea kvaliteediga. Lapimaal ei olevat tema sõnul nii palju vastavate oskustega tööjõudu palgata. 

Soome ehitajate ametiühingu Rovaniemi osakonna juht Heimo Lahtela lükkab need väited ümber ning kritiseerib Skanskat kohaliku hästi toimiva ehitusturu segamini löömises. Lahtela ei usu, et eestlaste kasutamine firmale tasuv võiks olla, kuna maksta tuleb ka ehitajate majutus ja päevarahad.

„Pealinnas on turg juba sassis. Eile helistasid mulle kaks ehitusettevõtjat, kes ütlesid, et lahkuvad Helsingi ehitusturult, kuna seal pole võimalik toime tulla, kui maksta töötajatele kollektiivlepingu järgi palka ning tasuda sotsiaalkindlustusmaksud,“ ütles Lahtela.

Lahtela ütles, et on kuulnud, et eestlastelt võidakse palgaraha tagasi küsida või osad töötunnid ülesmärkimata jätta. Samuti on tööandjad eestlastest töölisi ähvardanud. Lahtela ütles lehele, et kardab taolise praktika levikut ka Lapimaale.

„Kui riik ergutab majandust laenurahaga, peaks see tähendama seda, et selle raha eest antakse tööd Soome töölistele. Eesmärk ei ole ju, et majanduse ergutamiseks mõeldud raha liiguks ehitusala hankeketti mööda välismaiste varifirmade kätte,“ ütles ta.

Hinnanguliselt töötab Soomes ehitusel 30 000 välismaist ehitajat. Samal ajal on Soomes 14 000 ehitajat tööta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785