9. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunstiakadeemia lammutamine maksab 2,2 miljonit krooni 

Täna algab Eesti Kunstiakadeemia vana õppehoone lammutus, mida teostab Aspen Grupp OÜ koostöös OÜga JNP.

Seoses Eesti Kunstiakadeemia uue hoone ehitamisega lammutatakse aadressil Tartu mnt 1 asuv õppehoone.  Lammutustööde kogumaksumus on 2 227 740 krooni ja töödeega tuleb valmis saada 18. juuniks. Omaniku järelevalvet teostab AS Telora.

Tartu maantee, Gonsiori ja Laikmaa tänavate nurgal paiknev hoone rajati mitmes osas. Vana paekivist 2-korruseline kroonu tütarlaste gümnaasium valmis 1885 ning selle projekteeris baltisaksa arhitekt Rudolf von Knüpffer.  Eesti Kunstiakadeemia eelkäija Riigi Kunsttööstuskool kolis sinna aastal 1917.

1922-23 aastatel ehitas Eesti Vabariik hoone Kunsttööstuskooli tarbeks ümber ning rajas Haridusminsiteeriumi arhitekti Tõnis Mihkelsoni kavandi järgi lisaks 2 korrust.  Olemasoleva laienduse projekteerisid EKA õppejõud, prorektor, arhitekt Peeter Tarvas ja dotsent, arhitekt Voldemar Herkel 1964-73, siis juba ERKI (Eesti Riiklik Kunstiinstituut) aastatel.

Arhitektuuriajaloolase, prof Mart Kalmu sõnul "teostati ehitus mitmes etapis ja vähendatud mahus, rohkelt üliõpilaste tööjõudu kasutades."

Uue maja ehitamisel säilitatakse kinnistul kasvav vahtrapuu ja istutatakse ümber Eesti Kunstiakadeemia tamm, mille istutasid 1989. aastal ülikooli ette endine rektor emeriitprofessor Jaan Vares, president Arnold Rüütel, Eesti Looduskaitse Seltsi esimees Jaan Eilart ja Haldusjuht Kalev Sekk koos üliõpilastega. Tammepuu istutatakse järgmisel neljapäeval, 15. aprillil, ümber Kadrioru parki ajaloolise Kadri allee lähedusse.

Eesti Kunstiakadeemia vana maja lammutus ja uue ehitus jäädvustatakse koostöös Canon Overalliga fotoseeriana nn timelaps tehnikaga.  Uue õppehoone ehitusega plaanitakse alustada 2010 sügisel.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785