Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 8. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metalli hind kergitab toodete lõpphinda

Metalli hind on hakanud maailmaturul tõusma. Kuusakoski juhatuse liikme Kuldar Suitsu sõnul mõeldakse juba ehitades sellele, kuidas maja maha lammutades sellest hiljem rauda kätte saada. Facio Investi tegevjuhi  Toomas Trompi arvates on metalli asemel võimalik ehituses kasutada enam ka muid materjale.

Martin Maidla, OÜ Terg juhatuse esimees

Eks hind liigubki pidevalt mööda siinust nagu majanduski. Hinnad on kõikunud üles-alla paar viimast aastat kogu aeg. Metalli ja lehtmetalli hind on kõikunud 8–15 krooni vahel. Seega ligi poolteist korda. Kui tooraine hind muutub pea 1,5 korda, on selge, et ka toodangu hind tõuseb. See omakorda tõstab kõiki lõpphindu.

Kuna meie teeme lepingulisi tööd välisfirmadele, püüame hinnapakkumiste koostamisel arvetsda, kuidas tooraine hind muutub. Kui hind tõuseb, küsime ka hinnapakkumises sellest lähtuvalt oma toodangu eest kõrgemat hinda. Metalli osatähtsus lõpptoodangust moodustab meie puhul poole või isegi rohkem.

Mida vähem metallimaaki maailmas alles on, seda kõrgemaks metalli hind kerkib, see on selge. Toormetalli sulatatakse pidevalt juurde ning ka vanametalli töödeldakse ümber, aga kui rauamaak on lõpuks kõik välja kaevatud, peab metallile mingit alternatiivi otsima.

Praegu sellist alternatiivi veel teada pole. Millal maak otsa saab, on samuti veel raske öelda, selles küsimuses on palju sepkulatsioone ning täit selgust pole. Võib-olla sel ajal, kui maak otsa saab, hakatakse seda juba Marsilt tooma, kes teab.

Toomas Tromp, Facio Invest OÜ tegevjuht

Aga kuna metalli mahud pole ehituses väga suured, maht raudbetooni või konstruktsioonide näol pole väga suur, ei ole hinnatõus meie jaoks katastroofiline.

Sisalduva metalli maht oleneb ka konkreetsest hoonest ja sellest, kas tegu on metallkonstruktsioonil üles ehitatud laohoonega või kivimajaga, milles on rauda vaid tugevduseks.

Aga kuna turg on nii all, on iga hinnatõus negatiivne uudis, iga hinnatõus mõjutab. Aga see pole katasroof. Teaduse ja tehnika areng toimub kogu aeg, olen kindel, et selleks ajaks, mil maak otsa lõpeb, on välja mõeldud metallile alternatiiv.

Üks võimalus, mida juba ka tehakse, on vähendada ka metalli kasutamise mahtu. Kui vanasti pandi hoonetesse vagunite kaupa metalli, siis nüüd sellega võrreldes praktiliselt vaid näpuotsaga. Kasutamine muutub kindlasti veelgi rastionaalsemaks.

Kas metallist päris loobuda on võimalik, seda on raske öelda. Aga ka praegu tehakse juba liimpuidust ja puitkonstruktisoonidega hooneid, kõik ei pea rippuma metalli otsas.

Kuldar Suits, ASi Kuusakoski juhatuse liige

Valmismetalli hind on üsna kindlas sõltuvuses vanametalli hinnast. Maagist toodetakse alla poole metallist, ülejäänud toimub olemasoleva vanametalli ümbesulatamise teel.

Metalli hind, mille kõikumisega on omakorda seotud vanametalli hind, sõltub kõige rohkem kinnisvara hinna kõikumisest. Kuna ehitus on kõige suurem raua tarbija. Mitte raudteed, vagunid, tankid ega laevad.

Praegu on metalliturg ebakindel, sest terasetehased pole kaetud pikaajaliste lepingutega, vaid tegutsetakse lepingupõhiselt. Kui on selge, millises koguses ja hinnas on toorainet vaja, alles siis kogutakse see kokku. Terasetehased pole vahepeal üldse terasest huvitatud, siis jälle kogused ja vajadused kasvavad.

Meie vanametallivoog on aga pidev. Me müüme seda pidevalt, käies turu muutumisega kaasas. Terase hinna suhtes on märgata väikest hinna ülekuumenemist. Kas tegu on ühe hetke tõusuga, mil terasetehastel on tulnud palju tellimusi, või hinna tõus jätkub, seda on praegu raske öelda. Kui 2008. aastal oli suur ülekuumenime, siis aasta lõpus kukkus hind kivina. Suurele tõusule jätkub alati suurem langus. 2009. aastal hind tõusis aeglaselt ja stabiilselt. Nüüd aga on hinnatõus kiirenenud.

Meie tegevust mõjutab ka maas olnnud lumi, lumest ja jääst on metalli raske kätte saada. Lisaks aastaaegadele mõjutab meid ka vanametalli hinnatase. Praegu on vanametalli hind viimase pooleteise aasta parim, raua kilost saab maksta kolm ja pool, isegi kuni neli krooni, mis on väga hea hind. Pärast lume sulamist kindlasti vanametalli toomise aktiivsus tõuseb.  

Metalli otsalõppemise võimalusest pole valju häälega veel räägitud. Praegune trend on see, et kõik mis võimalik,  korjatakse kokku ning töödeldakse ümber. Juba ehitades mõeldakse sellele, kuidas maja maha lammutades sellest hiljem rauda kätte saada. Kõik meie supermarketid saab põhimõtteliselt algmaterjaliks tagasi lahti võtta. 

Tehnoloogiad on kogu aeg paranenud ning seetõttu, kui varem oli vaja katla valmistamiseks toorainet terve tonni jagu, siis praegu ainult 400 kilo.      

Jüri Kaleviste, ASi Saku Metall müügidirektor

Musta metalli hind on pärast suhteliselt stabiilsena püsinud nelja kvartalit tõusnud järsult. Tõusu oli oodata, kuid tootjad tegid hinnatõusu otsused tavatult lühikese etteteatamisajaga ja oodatust suuremal määral. Jõutud on aastataguse madalseisuga võrreldes kohati 25% kõrgemale tasemele.

Arvata on, et hinnatõus jätkub tootjate diktaadi all kuni aasta lõpuni, loodetavasti mitte äsja olnud tempoga.

Värviliste metallide ja roostevaba terase hinna tõstmine algas juba eelmise aasta neljandas kvartalis ja on tõusutrendis olnud kogu järgneva aja. Terase hinna tõus veab kiiremale tõusule kaasa ka värviliste metallide ja roostevaba terase hinna.

Meie kasutame oma tootmises põhimaterjalina terast, mille hinna tõus tõstab ka lõpptoodangu hinda. Viimase pooleteise aasta jooksul on ehitusturu vähenenud tellimustest ja tugevast konkurentsist tingituna lõpptoote hinda pidevalt alandatud. See on tinginud mitmete ehitussfääris tegutsevate, sh terasest avatäiteid valmistavate ettevõtete väga nõrkasid majandustulemusi kuni pankrottideni välja.

Sellises olukorras ei ole võimalik tootjaettevõttel võtta enda kanda toorme hinna tõusu, mistõttu tooted muutuvad tellijale senisest kallimaks. Ehitusmaterjalide hinnad hakkavad tõusma ja võitja on see, kes sellega oma pakkumistes arvestab.

Kui valutada südant mis tahes toorainete vähenemise pärast, siis saame takistada seda ainult vähem tarbides. Metalli saab asendada, lähtudes toote sihtotstarbest, erinevate plastide, tugevate komposiit- või immutatud ja pressitud orgaaniliste materjalidega, aga see on rohkem teadlaste ja konstruktorite pärusmaa.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785