6. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui hästi peab olema hoone ehitatud?

Advokaadibüroo Sorainen kirjutab värskest riigikohtu otsusest, kus selgitatakse, milline on head ehitustava järgiv ehitis. 

Hoonet ostes või ehitades arvestame, et selle seinad, lagi, katus, vundament, tehnosüsteemid ja kõik muu on ehitatud selliselt, et hoonet saaks otstarbekohaselt kasutada.

Õige koht kvaliteedinõuete sätestamiseks on ostu- või töövõtuleping, kuid mitte alati ei määrata lepingutes väga täpselt kindlaks, millistele nõuetele hoone peab vastama. Kui kokkulepe kvaliteedistandardites puudub, siis kaitseb tellijat/ostjat ainult ehitusseadusest tulenev eeldus, et kõik Eestis ehitatud hooned peavad olema projekteeritud ja ehitatud kooskõlas hea ehitustava ja õigusaktidega ega tohi tekitada ohtu inimese elule, tervisele ega keskkonnale.

Seni on olnud suureks probleemiks selguse puudumine, mis on hea ehitustava ja muude pehmete nõuete täpne sisu, ja see on olnud aluseks loendamatule hulgale kvaliteedivaidlustele.

Riigikohus on oma värskes otsuses selgitanud, et ehitamises on palju erinevaid nõudeid, mida ei ole nende rohkuse tõttu mõistlik ega ka võimalik õigusaktides sätestada, ning et head ehitustava järgides ehitatud ehitis:

– ei ole ohtlik inimese elule ja tervisele;

– vastab standardist (näiteks Eesti Standardist) ja soovituslikku tähendust omavatest aktidest tulenevatele ohutusnõuetele;

– arvestab standardis toodud nõuetega ehitustoodete paigaldamise kohta;

– vastab teaduskirjanduses toodud seisukohtade, kutseorganisatsiooni reeglistike ja loodusseadustest tuletatavatele nõuetele.

Loe lähemalt raamatupidaja.ee-st

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785