25. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ehitajad valmistuvad megahankeks

Soome ehitusettevõtjad peavad nõu tuumajaamade ehitamise teemal juba enne lõplike otsuste tegemist, kirjutab Kauppalehti.

„Meid on suurem hulk kogunenud tuumajaama projekti ümber ja kaalume, kas sellega kaasa minna. Küsimuse all on megaprojekt, mis seob ettevõtte pikaks ajaks,“ rääkis Lemminkäineni juht Juha Halonen.

Ta loodab, et projekt jagatakse väiksemateks osadeks, põhimõtteliselt on tuumajaam ehitajale ahvatlev väljakutse. „Seadmed on tuumajaama kaalukaim osa, aga ka ehitajatele paistab miljardite eest tellimusi,“ ütles Halonen.

NCC Rakennus Oy tegevjuht Timo U. Korhonen kinnitab, et tellijad ja ehitajad tegutsevad varakult. „Tuumajaama nõupidamistel sondeeritakse pinda. Kui ehitajaid tahetakse kaasata, peaks ehitaja saama projekti mõjutada,“ rääkis Korhonen.

Soomes tahab kolm ettevõtet tuumajaama ehitada: TVO Eurajoele, Fortum Loviisasse ja Fennovoima Simosse tai Pyhäjoele. Ühe jaama hinnaks on kavandatud 6-7 miljardit eurot ja ehitamine pakuks tööd tuhandetele töötajatele.

Korhonen usub, et Olkiluodo kolmanda osa ehitamise vigadest on õpitud. „Viimati pakuti meile lepinguid, kus kogu risk on ehitaja õlul. Sellisesse silmusesse ei lähe keegi,“ ütles ta.

Praegu on Soomes neli tuumareaktorit, kaks Loviisas ja kaks Olkiluodos. Olkiluodo kolmanda reaktori käikulaskmine on ajakavast kolm aastat maas.

Korhoneni sõnul sõltub palju valitava reaktori tüübist, aga igal juhul on pakkumisel miljardite eest tööd ehitajatele. Projektijuhtidena võiks osaleda mitmeid Soome ehitajaid, kaasata võiks ka välisfirmasid.

Kui kõik läheb esialgse ajakava järgi, jõuab Eduskunta tuumajaama küsimuse otsustada enne suvepuhkusi.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785