Autor: Artur Tooman • 25. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrotis Fensteri nimel ostja olemas

Pankrotimenetlus ei sega aknatootjal Fester võtta vastu tellimusi, nende aknaid müüb väikefirma, mis soovib osta ka Fensteri kaubamärki.

11. märtsil algas aknatootja Fenster Ehituse pankrotimenetlus. Mullu sügisel arestis maksu- ja tolliamet firmale kuuluva kinnisvara Kosel. Fensteri maksuvõlg küünib 4 miljoni kroonini, vaatamata probleemidele akende reklaamikampaania jätkub.

Meeldiv naishääl võtab Fenster Ehituse telefonil tellimusi vastu ja isegi ei maini, et ettevõte pankrotini pole palju jäänud. Kuid tuleb arvestada, et pangakaardiga maksta ei saa. “Parem sularahas,” teatab ettevõtte töötaja.

Fensteri tehas arestitudKuna Kose tehas on arestitud, toodab aknaid Rimeedia OÜ, kelle kodulehel on üleval Fenster Ehituse rekvisiidid. Akende valmistamise kohaks on seal nimetatud uus Kose tehas, kuigi fotodelt vaatab vastu ikka seesama Fensteri tehas.

Fenster Ehituse omanik Andrei Jepihhin telefonikõnedele ei vasta.

Rimeedia ainuomanik Janek Raap on ka Fenster Ehituse nõukogu liige. Ta teatas, et kavatseb Fensteri kaubamärgi ära osta ning seepärast ongi tema veebis üleval Fensteri info.

Ettevõtja lisas, et Fensterit tabanud pankrot ja sellega seotud negatiivne suhtumine teda ei häiri. “Isegi negatiivne reklaam on reklaam. Paari kuu pärast inimesed unustavad, et Fenster läks pankrotti. Meelde jääb ainult tuttav nimi. Ikka ju ostetakse seda, mida tuntakse,” on Raap veendunud.

Veel hiljuti tegeles Rimeedia ainult akende edasimüügi, paigalduse ja väikese remondiga. Suurim käive oli ettevõttel 2006. aastal – üks miljon krooni –, suurim kasum 2005. aastal – 62 000 krooni.

Rimeedia toodab LoolRaap rääkis, et neil on tehas Lool, kus tänavu toodetakse 2000–3000 akent. Äriregistri andmeil muutis ettevõte aadressi tänavu 5. märtsil: varem oli firma registreeritud Mustamäe korterisse, nüüd Loo alevikku.

Ostusummat keeldus Raap avalikustamast, täpsustades, et kavatseb osta ainult kaubamärgi. “Praegu  käivad läbirääkimised ning hind ei ole lõplikult paika pandud. Praegu on just õige aeg osta, kohe-kohe algab tõus,” märkis ta.

Samas lükkas Raap ümber kuulujutu, et Fensteri probleemide tõttu jäid ettemaksu teinud kliendid akendest ilma. Raap väitis, et kaubamärgi üks ostutingimusi oligi see, et kliente ei peteta.

Varem eduka Fensteri pankroti põhjusena nimetas ta kriisi, mille eel tehti liiga suuri investeeringuid. Tema sõnul ehitas Jepihhin 50 miljoniga tehase, mis nüüd maksab 10–15 miljonit krooni.

Fensteri endise tarnija ASi Soudal juhataja Erlend Peenma põhjendas pankrotiavalduse esitamist sellega, et neil on täitmata lubadustest villand. “Kogu aeg tulime neile vastu, koostasime võla kustutamise graafikuid, isegi otsisime neile tellijaid, lootes, et siis nad maksavad. Kuid nad ei maksnud. Ja mitte ainult meile,” selgitas ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785