22. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Kuidas gaasiseadet ohutult kasutada?

Tehnilise Järelevalve Ameti avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma kirjutab, et gaasiseadmete ohutus sõltub ühelt poolt seadme tootjast, teisalt aga omanikust ja kasutajast.

Tootja või turule laskja vastutab selle eest, et gaasiseadmed vastaksid kõikidele nõuetele ega ohustaks inimese  tervist ja turvalisust. Omanik omakorda peab tagama gaasiseadme nõuetekohase paigaldamise, otstarbeka kasutamise, regulaarse hooldamise ning õigeaegse tehnilise kontrolli.

Gaasiseadme teabega varustamine

Gaasiseadmed peavad olema varustatud eestikeelsete paigaldajale mõeldud tehniliste juhistega, kasutajale mõeldud kasutus- ja hooldusjuhenditega, hoiatusmärgistega ning vastavusmärgiga CE.

Tehnilised juhendid on mõeldud gaasiseadme paigaldajale ning peavad sisaldama kõiki vajalikke juhtnööre paigaldamiseks, seadistamiseks ja hooldamiseks. Tehnilises juhendis peab olema näiteks informatsioon kasutatava küttegaasi liigi ja rõhu ning põlemiseks vajaliku värske õhu hulga kohta. Tehniline juhend peab kirjeldama ka nõudeid ventilatsioonile.

Kasutus- ja hooldusjuhendid on mõeldud gaasiseadme kasutajale ning peavad sisaldama kogu infot, mida on vaja seadme igapäevaseks ohutuks kasutamiseks. Juhenditega tuleb kindlasti põhjalikult tutvuda, erilist tähelepanu tuleks pöörata kõikidele kasutuspiirangutele, näiteks gaasiseadme paigaldamisele ainult piisava ventilatsiooniga kohtades.

Gaasisead peab olema varustatud vastavusmärgiga CE, see on tootja või importija poolt antud garantii, et seade vastab kõikidele ohutusnõuetele.

Nõuded gaasiseadme paigaldamisele ja hooldamisele

Gaasitöödeks loetakse gaasiseadme paigaldamist, demonteerimist, remontimist ja hooldamist.Omaniku kohustus on tagada, et gaasitöid teostaks ettevõtja, kellel on majandustegevuse registris vastav registreering ning et hooldustöid tehakse tootja poolt ettenähtud sagedusega. Peale gaasitööde lõpetamist peab teostaja tellijale andma deklaratsiooni kinnitusega, et gaasitööd on tehtud vastavalt nõuetele. Sageli kutsutakse gaasiseadet paigaldama või remontima mõni tuttav, kellel puudub selleks vastav luba ja oskused. Vead gaasiseadme paigaldamisel võivad aga kurvalt lõppeda, seetõttu on väga oluline kasutada paigaldus- ja hooldusteenuse osutajana ainult selleks pädevaid ettevõtteid.

Oluline on meeles pidada, et gaasiseade tuleb paigaldada nii, et selle hooldamine, kontrollimine ning ligipääs juhtimisseadistele ei oleks raskendatud. Seda nõuet tuleb järgida just vanemate hoonete renoveerimisel ja ümberehitamisel. Selliste hoonete gaasipaigaldised on üldjuhul amortiseerunud ning  aeg ajalt  peidetakse renoveerimistööde käigus gaasikraanid ja gaasiarvestid seinakonstruktsioonide sisse. Selliselt toimida on väga ohtlik ja lubamatu.

Gaasikütteseadme suitsulõõri tuleb puhastada vähemalt üks kord aastas. Suitsulõõre tohib puhastada ainult kutsetunnistust omav korstnapühkija, kes väljastab omanikule kütteseadme puhastamise akti, millele märgitakse tehtud tööd, leitud puudused ja ettepanekud puuduste kõrvaldamiseks.

Nõuded gaasipaigaldise kasutusele võtmiseks

Uue gaasipaigaldise ehitamiseks või  vana täielikuks asendamiseks tuleb tellida projekt. Gaasitorustikku võib ehitada ettevõtja, kes on registreeritud majandustegevuse registrisse gaasipaigaldise ehitajana. Enne kasutusele võtmist tuleb gaasipaigaldisele teostada kasutuseelne tehniline kontroll, mille tulemuste kohta väljastatakse protokoll.

Nõuded gaasiseadme kasutamisele

Gaasiseadet võib kasutada ainult gaasiseadme tootja poolt ettenähtud tingimustel ning tema poolt määratud kasutusajani. Kui tootja pole määranud gaasiseadme kasutusaega, loetakse määratud kasutusajaks 15 aastat.

Määratud kasutusaja ületanud gaasiseadet võib kasutada ainult juhul, kui gaasiseadmele on teostatud tehniline kontroll ja selle tulemus on positiivne. Järgnev tehniline kontroll tuleb läbi viia iga nelja aasta tagant. Gaasiseadme omanik on kohustatud säilitama tehnilise ülevaatuse protokolli. Eestis teostab gaasiseadmete tehnilist kontrolli OÜ Tehnokontrollikeskus.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785