2. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uute korterite valik järsult vähenenud

Uusarendusprojektide monitooringu kohaselt oli 2009 viimase kvartali müügitempo Tallinnas aasta keskmisest ca 15% kõrgemal tasemel, Pindi Kinnisvara suurkliendiosakonna juhataja Andres Teder.

Keskmiselt  tehti 4. kvartalis 68 esmamüüki ühes kuus, mis on küll vähem, kui selle aasta aprilli rekord 88 tehingut kuus, kuid oluliselt rohkem, kui suvekuude keskmine ehk 48 esmamüüki ühes kuus.

Tähelepanuväärne on aga uutes projektide pakutavate korterite jäägi järsk vähenemine 2009. aasta jooksul.  Nii on võimalikust 1650-st uuest korterist Tallinnas reaalselt pakkumises alles 760 korterit. Ülejäänud korterid on pankrottide, ülevõtmiste jms käigus aktiivsest pakkumisest väljas. Sellest jäägist jätkuks praeguse müügitempo juures vaid üheks aastaks. Eeldades muidugi, et projekte juurde või tagasi müüki ei tuleks. 

Aktiivse jäägi vähenemine on vähendanud korteriostja valikuid ja suurendanud ostusurvet olemasolevale jäägile. Tallinnas on hetkel suurim uute  korterite aktiivne jääk kesklinnas, kus pakkumisel on ca 250 uut korterit ja väiksem Lasnamäel, ca uut 35 korterit. Lasnamäe piirkonnast on ka enim projekte, võrreldes teiste äärelinna piirkondadega,  aktiivsest pakkumisest ajutiselt väljas viidud.

Enim uute korterite esmamüüke teostati 2009. aastal Mustamäel,  kus aastaga  teostati  ca 260 müüki ehk üle kolmandiku kõikidest Tallinna linna uusarenduste esmamüükidest. Suurim müügiedu saatis 2009. aastal Tallinna äärelinnas projekte, kus tehinguhind jäi alla  16 000  kr/m2.   Tulenevalt uusarenduste kvaliteedist, on suurenemas uusarenduste hinnavahe äärelinna erinevate linnaosade vahel. Kui näiteks Mustamäel jäid tehingud aasta jooksul keskmiselt vahemikku 13 300 – 18 800 kr/m2, siis Lasnamäel oli tehingute vahemik  vahemikus 9900 – 16 800 kr/m2.

Tallinna kesklinn oli linnaosadest tehinguaktiivsusest teisel kohal, esmamüüke 150. Kesklinna korterite keskmine hinnatase jäi esmamüükides  vahemikku 16 800 – 27 300 kr/m2.

Müüdud korteritest on endiselt enim tehinguid teostatud 2-toaliste korteritega, neile järgnevad 3-toalised korterid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785