12. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi hakkab jahutama kuumavat eluasemeturgu

Rootsi keskpanga juhi Stefan Ingvesi sõnul ei olnud kuumav kinnisvaraturg peamine põhjus, miks pank otsustas järgmist intressitõusu ettepoole tuua, kuid sellegipoolest oli paras aeg Rootsi laenuvõtjatele meelde tuletada, et võlakoorma kasv ei saa lõpmatuseni jätkuda.

„See oli üks elemente, mida me arutasime,“ ütles Ingves. „See etendas oma osa, kuid mitte määravat,“ tsiteeris agentuur Bloomberg.

Eelkõige on keskpanga signaal laenuvõtjatele hoiatuseks, et toime tuleb tulla oluliselt kõrgemate intressimääradega kui tänased ülimadalad tasemed.

Rootsi enimjälgitud baasintressi määr on praegu rekordmadal 0,25%, kuid eile hoiatas keskpank, et intressimäärad võivad tõusma hakata juba eelolevast suvest.

Rekordmadalad intressimäärad on õhutanud rootslasi laenu võtma ja kinnisvara soetama. Läinud aasta viimases kvartalis kasvasid elamute hinnad keskmiselt 5% ning riigi osades piirkondades, sealhulgas pealinnas Stockholmis, on hinnad kriisieelsel tasemel tagasi. Rootsi majandusleht Dagens Industri (DI) kirjutab täna, et elumajade hinnad suurlinnade lähiümbruses on aasta baasil kasvanud 18% ning riigis keskmiselt 11%. Veelgi kiirem on nn eluruumi asustamisõiguste hinnatõus – Göteborgis 25%, Malmös 21% ning Stockholmis 19%.

„Oluline on, et laenukasv kodumajapidamistele perspektiivis tasaneb,“ ütles Ingves.

Detsembris kasvasid laenud kodumajapidamistele kuuendat kuud järjest aasta baasil 9,3%, mis on kiireim kasv enam kui aasta jooksul. Lisaks madalatele intressimääradele õhutavad suuremaid kulutusi plaanima maksukärped ning Rootsi valitsuse muud meetmed majanduskasvu ergutamiseks.

Sel nädalal teatas keskpank, et moodustab erikomisjoni, mis hakkab uurima võimalikke riske eluasemeturu arengutes.

"Kui võlakoorma kasv pikemat aega jätkub, võib see probleemiks saada - seda oleme me ju finantskriisi ajal näinud paljudes riikides. Oluline on , et me Rootsis samasugusesse olukorda ei satuks," ütles DI-le Rootsi keskpanga finantsstabiilsuse osakonna juht Mattias Persson, kelle sõnul ta praegu eluasemeturul siiski veel mulliohtu ei näe.

Intressimäärade tõus hakkab kõige varem mõju avaldama ehk aasta pärast, kui eluasemelaenu intressimääraks prognoositakse 2,4%. Siis tuleb kolme miljoni Rootsi krooni suuruse laenu teenindamiseks igas kuus tänasest ligi 2000 Rootsi krooni rohkem maksta, rehkendab DI.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785