4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liive: Narva 3 miljardilist põlevkivitehast hakkab ehitama Outotec

Eesti Energia uue õlitehase investeerimisotsus on tehtud ning rahvusvahelise partnerfirmaga Outotec on tehase ehitamiseks ka leping sõlmitud, mis hõlmab üle poole projekti kogumaksumusest.

Eesti Energia juhatuse esimes Sandor Liive ütles, et hetkel käivad ehitusplatsi ettevalmistused ja kerkima hakkab ehitis kevadel. Samuti ollakse lähiajal sõlmimas lepingut uue õlitehase auruturbiini tarneks, mis on üks uue tehase võtmekomponente.

Eesti energiamajanduse arengukava näeb pikemas perspektiivis ette põlevkivi kasutamise vähenemist elektri tootmiseks ja suurenemist vedelkütuste tootmiseks.

Praegu ehitatav uus tehas tarbib Liive sõnul aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi, tootmaks 290 000 tonni põlevkiviõli ning 75 miljonit m³ elektritootmises kasutatavat uttegaasi. Rajatav õlitehas kasutab senisest keskkonnasõbralikumat, töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerfirma Outotec koostöös.

„Tehase maksumuseks on ligikaudu 3 miljardit krooni ning selle investeeringu on Eesti Energia vajadusel võimeline ka oma eelarvest katma, kuid hetkel käivad läbirääkimised pankadega projekti finantseerimiseks võimaliku laenuraha kaasamiseks,“ märkis Liive.

Liive selgitas, et 2016. aastaks kavatseb Eesti Energia aga üles ehitada kaasaegse põlevkivi vedelkütuste tööstuse ning toota 30 000 barrelit päevas kõrgväärtuslikke vedelkütuseid. See õlitööstus tarbiks 10 miljonit tonni põlevkivi aastas ning sel ajal arvestame, et teised õlitootjad kulutavad veel 3 miljonit tonni põlevkivi aastas.

Tema sõnul hõlmaks suuremamahulise õlitööstuse ülesseadmiseks aastaks 2016 siis nii praegu ehitatavat tehast kui sellele lisaks veel kuni kolme Enefit-280 seadet ja järeltöötlustehast, oleks investeeringuid tarvis hinnanguliselt 1,2 miljardit eurot ehk 18,5 miljardit krooni (see sisaldab siis ka eelpoolmainitud 3 miljardit krooni). Nende täiendavate seadmete investeerimisotsus tehakse aastal 2012.

„Nii uute elektriplokkide kui laiema õlitööstuse plaani finantseerimiseks vajame kindlasti lisakapitali,“ möönis Liive.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785