1. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvamus: ehitis on vana peale garantiiaja lõppu

Grand Kinnisvara tegevjuht Marek Kerna kirjutab, et seadusest tulenevalt on hoonetel 2 aastane garantii.

Juhul kui hoone on ehitatud 2000 aastal siis, garantii lõppes 2002 aastal, järelikult ta pole enam uus.

Silm ei ole mingi mõõrühik, mis määrab hoonele staatuse stiilis, kas ta on uus või vana. See peaks ikka rajanema mingitele kokkulepetele. Iga asi on tavaliselt vana, kui on möödas garantiiaeg. Edasi on juba loominguline lähenemine, kuidas on hoone hooldatud seismise ajal jne.

Järelikult arendaja peab andma uue garantii objektile, ja mida pikema ta annab seda kauem ta uuena püsib, sest näiteks ametlikult on kinnisvarale näiteks kehtestatud raamatupidamuslik amortisaatsioon 2-8 % aastas. Millist numbrit kasutada on samuti meelevaldne.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785