26. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: milliseid piiranguid toob muinsuskaitse?

Muinsuskaitse nõuetega tuleb arvestada peamiselt siis, kui objekt paikneb kas muinsuskaitse alal, selle naabruses või objekt on ise tunnistatud mälestiseks, kirjutab BPE Kinnisvaraeksperdi asedirektor Aivar Roosik.

Muinsuskaitsealaks võib olla tunnistatud kultuuriväärtusega ajalooline asula või selle osa (näiteks Tallinna vanalinn) või  muu looduse ja inimtegevuse tulemusena kujunenud väärtuslik ala. Mälestis on riigi kaitse all olev kinnis- või vallasasi või selle osa või asjade kogum või terviklik ehitiste rühm, millel on ajalooline, arheoloogiline, etnograafiline, linnaehituslik, arhitektuuriline, kunstiline, teaduslik, usundilooline või muu kultuuriväärtus ja mis on kulutuuriministri käskkirjaga tunnistatud mälestiseks. Kui mälestiseks on kinnisasi, siis on tegemist kinnismälestisega.

Kinnismälestiseks tunnistatud objekti  omanikule väljastab Muinsuskaitseamet kaitsekohustuse teatise, kus on kirjas kitsendused, leevendused ja kohustused-tööd, mida omanik peab täitma-tegema. Mälestise võõrandamisel peab endine omanik andma uuele omanikule üle kaitsekohustuse teatise.

Kinnisasja ostmisel, millel paikneb kinnismälestiseks tunnistatud objekt või, mis paikneb muinsuskaitsealal tuleb silmas pidada, et:

-Muinsuskaitsealal paikneva ehitise omanik on kohustatud teatama Muinsuskaitseametile selle võõrandamisest, pärimisest või piiratud asjaõigusega koormamisest;

-Võõrandamislepingus peab olema märgitud, et tegemist on mälestisega või kaitsealal paikneva kinnisasja või ehitisega;

-Riigil ja kohalikul omavalitusel on kinnismälestisega kinnisaja võõrandamisel ostueesõigus. Ostueesõigus ei kehti kui kinnisasi võõrandatakse abikaasale, alanevale sugulasele, vanemale, samuti vennale, õele ja nende alanejatele sugulastele.

Endine omanik peab uuele omanikule üle andma kinnismälestise kaitsekohustise teatise:

-Mälestise omanik või valdaja vastutab mälestise säilimise eest ja on kohustatud seda hooldama;

-Kinnismälestisel ja muinsuskaitsealal paikneval kinnisasjal on ilma Muinsuskaitseameti ning kohaliku omavalitsuse loata keelatud enamus ehitisega seotud ehitus- ja remonditöödest, alates fassaadist ja lõpetatdes siseruumidest, ja seal paiknevatest detailidest. Täpsemalt tuleneb kitsenduste ulatus kaitsekohustuse teatisest. Kitsendused kehtivad suures osas ka kinnismälestise kaitsevööndis, milleks on 50m.

Rohkem infot muinsuskaitselistest nõuetest saab lugeda Muinsuskaitseseadusest (RT I 2002, 27, 153).

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785