16. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: meedia annab kinnisvara kohta vastuolulist infot

Uus Maa Kinnisvarabüroo kesklinna piirkonna maakler Siim Tarvis kirjutab, et loomulikult tekitab kinnisvarateema tänases majanduskeskkonnas palju vastakaid küsimusi, mis on ka õigustatud, sest meedia annab kohati vastuolulist informatsiooni.

Vaadates maa-ameti andmebaasi, selgub, et Tallinna kesklinnas on aprilli algusest saati olnud suhteliselt stabiilne tehingute arv, ca 75 tehingut kuus (vaid juulis oli tehinguid mõnevõrra vähem).  See näitab kesklinna kinnisvaraturu omadust mitte kaasa minna suurte hinnakõikumistega Tallinna teistes linnaosades. Näiteks piisab, kui Mustamäe suuremas kortermajas hindu kõvasti langetada ning selle maja korteritega tehakse umbes sama kogus tehinguid, mis kesklinnas ühe kuuga. 

Tegelikult toimuvad kinnisvaraturul tehingud kogu aeg, olenemata sellest, milline on majandusolukord. Ikka on kellelgi vaja oma väikeseks jäänud korterist välja kolida või vahetada hoopis liiga suur maja väiksema elukoha vastu. Seega saab öelda, et ka täna ostetakse kinnisvara ja selle teema vastu tuntakse suurt huvi.

Tallinna kesklinnas on ostjaks üldjuhul alla 40-aastane keskmisest kõrgema sissetulekuga ning omafinantseerimise võimalusega inimene. Täna näevad paljud võimalust osta endale just see korter, millest kaks-kolm aastat tagasi vaid unistati. Hinnad on langenud piisavalt palju ja tekkinud on võimalus sobiv kinnisvara soetada . Kindlasti on tehingute toimumisele kaasa aidanud Euribori langemine ning võrreldes aasta algusega ka pankade soodsamad laenutingimused. Näiteks saavad noored pered Kredexi abil kodulaenu ka ilma omafinantseeringuta ning selline laenutingimus on oma elu alustavatele inimestele väga tähtis.

Lisaks eestlastele on kesklinna piirkonda tagasi tulnud välismaalastest ostjad . Näiteks on soomlastel selgelt meeles nende 90ndate aastate alguse kinnisvarakrahh ning nad oskavad tõmmata paralleele tänase Eesti kinnivaraturuga ja näevad turu taastumist.  Selgelt on tunda, et soomlased toetuvad oma eelmise sajandi lõpu kogemustele ja investeerivad täna Tallinna kesklinna korteritesse. Nende keskmine investeering on ligi 100 000 eurot ja nad otsivad peamiselt sisustatud kahetoalisi kortereid südalinna uutes majades.

Üldjuhul kehtivad kesklinnas samasugused reeglid nagu mujal linnaosades. Kui  kinnisvara on soodsa hinnaga ja kiirmüügis, samas ka huvitav, eriline ja lisaväärtustega, siis on potentsiaalsed ostjad väga varmad korterit vaatama tulema ning oma pakkumist tegema.

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785