4. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facio on rahul TOPi 23. kohaga

Facio Ehituse tegevjuht Toomas Tromp ütles, et ehkki alati saab paremini, aga  on nad oma 23. kohaga rahul.

„TOPi ülesehitus on juba selline, et ka parimate majandustulemuste juures on stabiilselt tegutsevatel suurematel ettevõtetel raske olla päris esimeste seas. Meie aga oleme oma strateegia üles ehitanud eeskätt stabiilsusele ja järjepidevusele,“ märkis ta.

Tromp ennustas, et aasta 2009 on eelmisest keerukam, ehkki tema hinnangul on  neil tänavu hästi läinud.

„Ehituskäive jääb küll alla ühe miljardi piiri, aga langus ei ole suur. Samas on kasumimarginaalid oluliselt ja järsult kukkunud. Põhjuseks ühelt poolt konkurentsi tihenemine, teiselt poolt tulusate kinnisvaraarenduste lõppemine,“ möönis ta.

Tromp selgitas, et täna püsib ehitusturg ainult avaliku sektori tellimustel.

„Paljude ehitusettevõtjate kriitika riigihangetel tihedast konkurentsist tingituna tehtavate üliodavate pakkumiste kohta on tihtipeale põhjendatud, samas on selles valdkonnasi uutele üritajatele ilmselt tulnud üllatusena riigitellimuse väga tagasihoidlik kasumlikkus üldse. Pikaajalise riigihangetel osalejana võime kinnitada, et nii on see läbi aegade alati olnud,“ osutas ta.

Tromp ennustas, et  ehitussektori kõige raskem aasta on 2010. „Edasi peaks loodetavasti algama vaikne tõus. Raske on järgmist aastat prognoosida, aga üldehituses tuleb see kindlasti kehvem kui tänavu. Tellimuste hulk väheneb ja tihe konkurents ei lase hindadel oluliselt tõusta,“ tõi ta välja probleemid, ent kinnitas, et on  siiski optimistlik ja põhjust paanikaks ei näe.

Oma suurimaks trumbiks peab ta enam kui 20-aastast kogemust ehituturul, kus ka varem on olnud ja üle elatud suuri langusi.

„Oleme harjunud töötama säästlikult, madalate kasumimarginaalide ja langevate töömahtude tingimuses,“ ütles ta.

Kõigile teistele soovitas ta keskenduda efektiivsusele ning nendele tegevusaladele, mida kõige paremini osatakse. Langusele järgneb alati tõus.

„Samas ei jaga ma selle osa kolleegide arvamust, kes leiavad, nagu täna ei tasuks üldse ehitusturul tegutseda ja pigem tuleks lihtsalt oodata paremaid aegu. Meie varasem kogemus näitab, et uuesti tagasi tulla on palju keerukam ja kallim. Sellist taktikat võivad endale lubada ainult väga hästi kapitaliseeritud ettevõtteid, milliste taga on suured välismaised ehituskontsernid,“ märkis Tromp.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785