26. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabadussõja võidusamba tehnilist seisukorda hindavad TTÜ spetsialistid

Kaitseministeerium sõlmis lepingu Tallinna Tehnikaülikooliga analüüsi koostamiseks, millega kaardistatakse Vabadussõja võidusamba võimalikud tehnilised riskid.

Analüüsi eesmärgiks on hinnata Vabadussõja võidusamba ehitusjärgselt tehnilist seisundit ning tulevasi tehnilisi riske. See on vajalik, et Eesti saaks võtta üle valmistuda monumendi hooldamine. Hindamise viivad läbi Eesti ühed parimad ehitus- ja materjaliõpetuse spetsialistid.

Kaitseministeerium tellib TTÜ teadlastelt eksperthinnangud Vabadussõja võidusamba ehituskonstruktsioonidele, klaasist detailidele, LED-valgustussüsteemidele, juhtimisautomaatikale, samba kütte- ja ventilatsioonisüsteemile ning elektritoite süsteemile. Eksperthinnang tellitakse ka järgmise 20 aasta võimalikest tehnilistest riskidest.

Esimesena valmivad selle aasta lõpuks hinnangud monumendi ehituskonstruktsioonide ja elektrisüsteemide kohta. Aeganõudvamaks analüüsiks kujuneb samba kütte- ja ventilatsioonisüsteemide hindamine, mis valmib 2010. aasta varasuveks.

Kaitseministeerium avalikustab kokkuvõtte uuringutulemused pärast ekspertiisitulemuste laekumist. Hindamisekspertiisi kogumaksumuseks on 200 600 krooni.

Tšehhi firma Sans Souci teatas septembri lõpus Kaitseministeeriumile, et Vabadussõja võidusamba valgustus- ja elektrisüsteemide remondile kulub plaanitust kauem aega ning kõik remonditööd lõpetatakse hiljemalt 15. detsembriks.

Tänaseks on Sans Souci töömehed eemaldanud Vabadussõja võidusamba ristiosa seest niiskusest kahjustatud valgustussüsteemi ning praegu asendatakse Tšehhis Sans Souci tehases riknenud LED-paneelid tervetega. Samuti sulgevad Sans Souci töötajad selle aja jooksul samba lahtised vuugivahed ja paigaldavad monumendi sisse täiendava kliimaseadme, millega välditakse viimastel kuudel ilmnenud probleemide kordumist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785