26. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktiivsem tehingutemaht vähendab elamispindade pakkumiste arvu

Tõnu Toompark kirjutab, et elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on langenud 65,2 punkti tasemele. See on aastatagusest indeksist 27% madalam.

Hindade tipust 2007. aasta aprillis oon pakkumishinnad kukkunud tervelt 40% võrra.

Keskmine elamispinna pakkumishind portaalis KV.EE on tänase seisuga 13 370 krooni. Aasta tagasi oli see 18 290 ja 2007. a. aprillis koguni 22 300 krooni. Pakkumishindade langus on igati loogiline. Tehinguhinnad langevad ja tarbijate kindlus on madal. Samuti väljastatakse eluasemelaene suhteliselt vähe. Selge on, et kirjeldatud keskkonnas peavad ka pakkumishinnad langema.

Küll võime tõdeda, et pakkumishindade langus on jätkuv, kuid see on oluliselt aeglustumas. Veel käesoleva aasta juulis olid pakkumishinnad kolme kuu taguse ajaga võrreldes langenud 10%. Tänaseks on pakkumishinnad kolme kuu tagusest ajast vaid 5% allpool. Üha laugemaks muutuv hinnalangus peegeldub ka pakkumishinda kajastavalt graafikult. Pakkumishinna kõrval on oluline indikaator pakkumiste arv.

Pakkumiste arv ehk kuulutuste arv sisaldab kindlasti mingil määral dubleeritud kuulutusi, kuid nende hulk ega muutus ei ole üldist trendi muutev. Elamispindade pakkumiste hulk on aastatagusest tipphetkest langenud 20% võrra. Samal ajal on portaalidesse lisandunud kohtutäiturite pakkumised, kes veel aastake tagasi portaale reklaamikanalina väga usinalt ei kasutanud. Pakkumiste hulk väheneb eelkõige nende inimeste kuulutuste arvelt, kes lükkavad kinnisvara müüki hindade madalseisu tõttu edasi.

Loomulikult vähendab pakkumiste arvu ka aktiveeruv tehingute hulk. Alates aasta algusest on tehingute arv mõningate tagasilöökidega siiski üsna stabiilselt suurenenud. Protsentuaalselt enam on pakkumiste arv vähenenud näiteks Narvas, kus pakkumiste arvu kukkumine on 59%. Enam on veel pakkumisi vähenenud Tallinnas Lasnamäel ja Haaberstis - vastavalt 38 ja 33% võrra. Tallinna vanalinnas on seevastu müügipakkumisi aastatagusest 4% jagu rohkem.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785