20. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitushinnaindeks langes ka III kvartalis

Ehitushinnaindeksi muutus oli 2009. aasta III kvartalis võrreldes eelmise aasta III kvartaliga -10,5%, teatab Statistikaamet.

Indeks langes eelmise aasta vastava kvartaliga võrreldes kolmandat kvartalit järjest.

Kui tänavu I kvartalis langes indeks eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 4,7% ja II kvartalis 8,8%, siis III kvartalis süvenes langus veelgi. Indeksi langust mõjutas III kvartalis peamiselt tööjõu odavnemine -18,4%. Ka ehitusmasinate ja ehitusmaterjalide hinnaindeks oli ikka veel languses.

Võrreldes eelmise kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus -1,4%, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes 2009. aasta III kvartalis võrreldes II kvartaliga -1,3% ja võrreldes eelmise aasta III kvartaliga -9,8%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785