28. september 2009
Jaga lugu:

Kommentaar: Ehitusturu buum võib tulla ootamatult

Homme on ehitusuudised.ee 1.sünnipäev. Oleme selle aasta elanud ehitusettevõtjate agoonia tähe all. Kogu Eesti iseseisvumise aja jooksul pole tulnud teha nii palju negatiivseid uudiseid - ja nii tihedalt.

Pankrotid, saneerimised, maksuvõlad jne.

„Tööd ei ole,“ vastab suurem osa ehitusettevõtjaid küsimusele, kuidas läheb. „Hinnad on meeletult alla löödud,“ jätkab tüüpiline ehitusettevõtja oma kommentaari.

Keegi ei tea ning ei julge ennustada, millal olukord muutub. Ma ei julge samuti ennustada millal olukord muutub, kuid julgeksin ette näha, kuidas see toimub. Kui ehitusturul tuleb kevad, saabub see suure sulaga. Ja asi on justnimelt rahas. Kui saabub „see“ päev, kus kinnisvaraturul avastatakse, et uusi kortereid ei jagu enam, et turu nõudlust rahuldada, kui saabub „see“ päev, kus arendajad avastavad, et pangad finantseerivad jälle arendusprojekte. Just „sel“ päeval taipavad kõik, et ehitada tuleb just nüüd, sest hind on odav.

Väga palju on juba kehtestatud detailplaneeringuid, taotletud ehituslubasid, ent projekt külmutatud. Eelmise buumi ajal oligi alatasa see probleem, et näiteks kortermaja või elurajooni puhul kulus ideest-teostuseni heal juhul 3-4 aastat, millest lõviosa võttis paberitöö.

Nüüd on paberitöö paljude projektide puhul tehtud ning kui saabub stardipauk, läheb ehitusturg ägedalt käima. Võitjad on muidugi need, kes stardipaugu suudavad ette aimata ning praeguste ehitushindadega lepingu sõlmivad. Sest selliste hindadega ei saa ilmselt kunagi enam ehitada.

Selleks, et teada, millal uus tõus algab, on parim lahendus lugeda jätkuvalt uudiseid ja arvamusi ehitusuudised.ee küljelt.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee