28. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elamispindade pakkumiste arv väheneb igakuiselt 300-400 võrra

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on jõudnud 65,6 punkti tasemele. See on 28% madalamal aastatagusest tasemest, mil indeks oli 91,2 punkti tasemel, kirjutab Tõnu Toompark.

Elamispindade keskmine pakkumishind on aastaga langenud 18733 krooniselt ruutmeetrihinnalt langenud tänaseks 13475 kroonile. Võrreldes hinnade tipuga aprillis 2007. a. on pakkumishinnad langenud 40% võrra.

Toona oli elamispindade ruutmeetri keskmiseks pakkumishinnaks portaalis KV.EE 22300 krooni. Pakkumishindade langus on jätkuvalt aeglustumas. See võib tähendada, et oleme lähenemas punktile, kus tärkab ostjate suurem huvi kinnisvara soetamise vastu. Samuti peab tõdema, et müüjate hinna langetamise taluvuse piir on mitmekordselt juba ammu ületatud. Pakkumishindade põhja lähenemist toetab ka pakkumiste arvu vähenemine.

Raske oleks mõista, miks pakkumishindade langus peaks peatuma pakkumiste arvu kasvu tingimustes. Pakkumiste arv on aga stabiilses kiires tempos vähenemas alates mullusest oktoobrist. 2008. a. oktoobris oli portaalis KV.EE 22 500 elamispindade pakkumist. Tänaseks on pakkumiste arv kahanenud 18 200 pakkumiseni. Pakkumiste arv on langenud üsna ühtlaselt 300-400 pakkumise võrra kuus.

Vähenev pakkumiste arv tähendab müüjatele vähemat konkurentsi ja vähemat survet müügitehingu õnnestumiseks esmasena hinnas alla tulla. Viimast kinnitab ka asjaolu, et juba on taas kosta olnud üksikjuhtumitest, kus ühele korterile on olnud mitu tahtjat ja seetõttu on müügitehingu käigus hind allakauplemise asemel sootuks tõusnud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785