24. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroopinna hinda võib kaks korda alla kaubelda

BPE Kinnisvaraekspert Vahenduse osakonna juhataja Katrin Kurm-Valojää ütles, et büroopindade omanikud teevad kohati meeleheitlikke allahindlusi, et üürnikke endale meelitada.

Ta osutas, et kesklinna tippkvaliteediga kesklinna büroopinna pakkumishind on 150-220 krooni ruutmeetri kohta. 220 krooniga ruutmeetri kohta on paigal mõned üürnikud, kes on headel aegadel lepingud sõlminud ning millegipärast pole läibirääkimisi alustanud. Tema sõnul on 150 krooni ruutmeetrist see hind, kust üldse läbirääkimised algavad ning tehinguni jõutakse isegi alla 100 kroonise ruutmeetrihinnaga.

Ta tõi näiteks Rotermanni keskuse, kuhu Tallinna finantsteenistus kolib sisse hinnaga 80 krooni ruutmeetri kohta. Rendileping sõlmiti viieks aastaks. Lepingus on kirjas etapilised hinnad ja need tõusevad korra aastas. Kui selle aasta lõpuni tasub finantsteenistus 80 krooni ruutmeetrilt, siis 2014. aastal peab maksma juba 199 krooni ruutmeetrilt. Koos käibemaksuga tuleb finantsteenistusel tasuda viie aasta jooksul keskmiselt 168 krooni ruutmeetri kohta.

Kurm-Valojää ütles, et see ongi praeguse turu trend. „Pikaajalist lepingut keegi madala hinnaga ei tee,“ ütles ta. „Tehakse kas lühiajaline leping või määratakse kindlaks hinnatõus.“

Hetkel on tema sõnul büroomaja omanikul tähtis saada mingigi rent, et maja tühjalt ei seisaks, sest kommunaalmaksud tuleb maksta.

„Palju sõltub, kas omanik üldse saab anda poole hinnaga rendile. See sõltub jälle laenutingimustest – kui laenumakseid ei jõua tasuda, siis saabub pankrot. Teiselt poolt, kui pind on tühi, saabub pankrot niikuinii,“ märkis ta.

Tuleviku suhtes arvas ta, et uued ja eksklusiivsed pinnad siiski tühjaks ei jää, sest pigem kolitakse kehvematelt pindadelt sinna.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785